Blockchain

Blockchain betalingssysteem uit Singapore klaar voor commercieel gebruik

Project Ubin, een blockchain betalingsproject dat is uitgevoerd in opdracht van de autoriteiten van Singapore, is naar verluidt compleet en klaar voor een commerciële lancering.


Langere tijd in ontwikkeling

Het project is door de autoriteiten van Singapore gestart door middel van een onderzoek in 2017. Later werden plannen ontworpen om een gedigitaliseerde versie van de Singaporese dollar (SGD) in ontwikkeling te zetten. Om dit voor elkaar te krijgen moest de blockchain- en gedistribueerde grootboektechnologie worden verkend. Deze technologie zal ook de afwikkeling van betalingen gaan verrichten.

De laatste fase van het project was de ontwikkeling van het betalingsnetwerk. Dit is gedaan in samenwerking met Temasek, een investeringsmaatschappij dat zich in Singapore gevestigd heeft en de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan. Na uitgebreide tests is het systeem nu klaar voor een commerciële lancering.


Goedkopere transacties

Door gebruik te maken van het systeem, krijgen gebruikers toegang tot zowel snellere als goedkopere (grensoverschrijdende) betalingen die meerdere fiat-valuta’s ondersteund. Ook kunnen vreemde valuta’s automatisch via het systeem worden omgezet naar een valuta naar keuze.

De blockchain- en cryptocurrency-technologie in Singapore lijkt in grote opkomst te zijn, zowel in door de overheid-gesteunde projecten als individuele projecten. Over het afgelopen jaar heeft Singapore een groei gezien in aantal blockchain-bedrijven van maar liefst 50%. Hierdoor krijgen de technologieën steeds meer voet aan de grond.