Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Centrale Russische Bank (CBR) heeft in een interview laten weten dat de blockchain-technologie volgens hun geen universele oplossing is, zoals dit door vele personen wel werd beloofd. Gedurende dit interview is dieper ingegaan op nieuwe initiatieven vanuit de Russische bank, sandboxes en hun ervaring met de blockchain-technologie.
Volgens Olga Skorobogatova, de vertegenwoordiger van de Russische Centrale Bank, zou de blockchain-technologie ondertussen eigenlijk al het bedrijfsleven moeten aandrijven. Dit zou namelijk vijf jaar geleden zijn beloofd. Volgens Olga is dit natuurlijk een te enthousiast plan geweest. Zij is van mening dat de blockchain-technologie zeker een grote meerwaarde kan creëren, maar niet in alle gebieden. “Dat is gewoon niet realistisch”, aldus Olga Skorobogatova.
Hiernaast gelooft Skorobogatova niet in cryptocurrencies als daadwerkelijk betaalmiddel. Dit doordat ze voor klanten met minder ervaring in deze sector voor grote risico’s kunnen zorgen. Zo merkte Skorobogatova op dat de markt enorm volatiel is, er een gebrek is voor garantie voor spaargeld en het wordt gebruikt voor het witwassen van geld.
Ook roept ze vragen op bij stablecoins. Zo is Skorobogatova met meerdere toezichthouders in gesprek over dit onderwerp. “Er komen meer vragen op dan antwoorden”, aldus Olga.
Hiernaast gaf Skorobogatova aan dat ze hebben nagedacht over een nationale digitale valuta. Dit is echter nog een lastig punt waar veel voor- en nadelen aanzitten.
Hier gaf ze dan ook aan of het maar de vraag is of het een echte toegevoegde waarde levert om een digitale valuta van de centrale bank te gebruiken voor de economie, particulieren en bedrijven. Alhoewel het volgens haar overduidelijk is dat mensen snelle digitale betalingen wensen, zou dat mogelijk ook kunnen worden geïmplementeerd met een nationaal platform voor snelle betalingen, of een individu die met een dergelijke betaalmethode komt. Het gebruik van een nationale digitale valuta wordt echter nog vol onderzocht en wordt hiermee nog niet uitgesloten.