Blockchain

Blockchain-oplossing bestrijden COVID-19 voldoet aan EU-gegevensprivacyregelementen

Een Internet of Things (IoT) blockchain-specialist heeft in samenwerking met een databedrijf in de gezondheidszorg een nieuwe blockchain-oplossing bedacht. Het doel hiervan is om het Corona-virus te bestrijden. Dit maakte het bedrijf bekend via een blogpost.


Veilig afhandelen resultaten COVID-19-massatests

Beide partijen werkten samen aan een methode om de resultaten van de massatests van het COVID-19-virus veilig af te handelen. Doordat het hier om miljoenen tests gaat, mogen hier geen gevoelige gegevens worden blootgesteld. Ook gaat de blockchain-oplossing vervalsingen tegen. Volgens een vertegenwoordiger van het databedrijf Centogene worden deze vervalste documenten veel verspreid, wat niet helpt om de wereldwijde pandemie te bestrijden.


Blockchain belangrijk hulpmiddel

Veel voorstanders van privacy geven tijdens deze zware tijden aan dat de blockchain juist nu een belangrijk hulpmiddel is met het oog op privacy. Toch staan een aantal punten van deze nieuwe technologie recht tegenover de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG), die in mei 2018 in werking is gesteld.

Zo geeft de blockchain-technologie bijvoorbeeld niet ‘het recht om vergeten te worden’, zoals dit wel op het internet kan. Toch ziet Centogene al een oplossing voor dit probleem. “Volgens het hoogste niveau van de gegevensbeschermingsnormen worden gebruikersgegevens alleen opgeslagen als hash-waarden op een blockchain. Deze gegevens kunnen niet worden geïnterpreteerd zonder toestemming van de gebruiker”, aldus het bedrijf.


Hoe gaat dit te werk?

Het idee is vrij eenvoudig. Zo heeft het bedrijf Centogene een blockchain-platform gebouwd in combinatie met een COVID-19-test. Deze test kan in de laboratoria van het bedrijf zelf worden uitgevoerd.

Vervolgens wordt de blockchain ingezet om de testresultaten virtueel direct af te sluiten en individuen een blockchain-certificaat te sturen. Met dit certificaat kunnen de individuen vervolgens aangeven of ze positief of negatief op het virus zijn getest. Geven zij hier niks op, dan worden hun gegevens automatisch ook niet opgeslagen.

Deze vorm van gedistribueerde beveiliging is niet nieuw en heeft zich al bewezen in andere industriële omgevingen. Hierdoor lijkt deze oplossing uitstekend geschikt om medische gegevens mee te beveiligen én te verifiëren.

Om zich voor te bereiden op de toekomst, is het blockchain-platform ook geschikt voor vereisten als immuniteitsbewijs. Dit bewijs wordt gebaseerd op een aantal zaken, zoals het aantal anti-lichamen. Mocht een individu anti-lichamen hebben van het COVID-19-virus, dan krijgt dat individu een geverifieerde status in het blockchain-systeem. Dit systeem kan vervolgens worden ingezet bij de bestrijding van het virus, om zo op een gecoördineerde manier het virus tegen te gaan.