Blockchain patent tegen online piraterij ingediend

Dish Network, één van de grootste Amerikaanse televisieproviders, heeft een nieuw patentaanvraag ingediend. Dit patent beschrijft een anti-piraterijbeheersysteem, dat gebruik maakt van de blockchain.


Anti-Piraterijbeheersysteem

In de patentaanvraag schetst Dish een systeem waarmee eigenaren een identificatiemerk in de code van de inhoud kunnen opnemen. Deze kan vervolgens worden opgeslagen en worden bijgewerkt wanneer nodig, met behulp van een gedistribueerd grootboek. Op deze manier kunnen eigendomsrechten beter worden bewaakt en worden afgedwongen. Ook wordt het op deze manier mogelijk om platforms die inhoud gebruiken zonder toestemming te waarschuwen, of eventueel, een boete op te leggen.


Online piraterij tegengaan

Het bestrijden van online piraterij wordt tegenwoordig steeds lastiger gemaakt. Doordat het internet veel verder ontwikkeld is dan vroeger, meer mensen weten hoe een website moet worden gemaakt, en steeds meer budgethosting partijen op de markt actief zijn, zijn er tegenwoordig enorm veel distributieplatforms, waar ook inhoud wordt gebruikt zonder dat hier toestemming voor gegeven is. Deze inhoud kan potentieel miljoenen keren zijn bekeken voordat iemand erachter is dat het om inhoud gaat waar geen toestemming voor is gegeven. Hierdoor is het tegengaan van online piraterij een enorm lastige klus geworden.

Hier komt het beschreven systeem van Dish Network van pas, een anti-piraterij system dat een blockchain gebruikt om eigendomsgegevens, de naam van de eigenaar en contactinformatie af te wegen tegenover het geüploade materiaal. Mochten hier problemen bij kijken, geeft het systeem een melding. Het systeem fungeert niet alleen als middel om auteursrecht efficiënter te controleren, maar kan platforms ook helpen om eigendomsrechten af te dwingen en actie te ondernemen tegen uitgevers die zonder toestemming bepaalde inhoud hebben gepubliceerd.

Tevens kunnen gebruikers binnen het platform inhoud rechtstreeks van de eigenaars kopen, waardoor meerdere partijen voordeel halen uit dit platform.

Op dit moment is het nog onduidelijk of het door Dish Network voorgestelde antipiraterijsysteem op zijn eigen blockchain werkt, of dat hier een reeds bestaand platform voor is gebruikt.


 

Bitvavo App – Handel €1000 per dag gratis in juli

Bitvavo exchange

Download de Bitvavo app voor Android en iOS en verhandel tot €1000 aan digitale valuta, per dag, zonder handelskosten te betalen.

knop_account-aanmaken