Blockchain

Blockchain-project om namaak medicijnen in Afghanistan aan te pakken officieel goedgekeurd

Fantom, een blockchain-startup gevestigd in Afhanistan, heeft nu groen licht gekregen om te starten met het volgen van medicinale medicijnen. In het land worden momenteel namelijk veel namaak medicijnen gemaakt, wat nu tot een halt wordt geroepen.


Details proefproject

De startup heeft inmiddels al details aangekondigd van het proefproject genaamd ‘Smart Medicine’. Met dit project worden medicinale medicijnen langs de gehele supply chain gevolgd, met als doel om de verspreiding van nep-producten, in dit geval medicijnen, tegen te gaan. Door het proefproject te starten kunnen de medicijnen worden geverifieerd, wat een vitaal belang is bij het tegengaan van namaakproducten.

Om dit echter mogelijk te maken moeten meerdere farmaceutische bedrijven willen meewerken aan het project. Een gelukje voor Fantom, want in dit geval willen meerdere van dit soort bedrijven maar al te graag meewerken aan het project. Hierdoor is er in één klap een enorme hoeveelheid producten die gevolgd kunnen worden.

Naar verluidt zal het in de eerste fase van het project gaan over circa 80.000 producten, die in de toekomst eenvoudig kunnen worden uitgebreid. In deze eerste fase zullen circa 50.000 handdesinfecterende middelen, 10.000 gewrichtcrèmes, 10.000 Kofol kauwtabletten én 10.000 Diacare-voetcrèmes worden gevolgd.

Hierdoor krijgen de bedrijven tevens ervaring met het platform, waarop zij de vervolgstappen zullen baseren.


Bestrijden nep-medicijnen

Diverse verzendlabels zullen door de startup worden ontwikkeld, die gedurende het gehele distributieproces kunnen worden gebruikt. Deze labels kunnen eenvoudig worden gecontroleerd via het bijbehorende platform van Fantom. Iedere label zal een unieke hash-code bevatten die openbaar kunnen worden geverifieerd en 11 gegevenspunten bevat.

Deze gegevenspunten zijn divers en kunnen gaan over de productnaam, maar ook over het batchnummer, het nummer van de streepjescode, vervaldatum, ontwikkeldatum, etc. Hiermee kan een erg volledig beeld worden gegeven over het product wat gescand wordt.

Om deze codes te genereren, werkt de blockchain-startup samen met een andere startup genaamd Chekkit. Chekkit biedt een QR-codescansysteem dat op de blockchain gebaseerd is die kan aangeven dat er niet of juist wel met een product geknoeid is.

Dit is dan ook een zeer belangrijk onderwerp, want namaakmedicijnen zorgen jaarlijks voor de dood van duizenden mensen, iets wat voorkomen had kunnen worden met legitieme medicijnen. De namaakmedicijnen worden erg gevarieerd ingezet, van relatief eenvoudige medicijnen tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, naar complexe, kanker bestrijdende, medicijnen. Het is dus van grote noodzaak om deze namaak medicijnen te bestrijden.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk