BRICS
Regulatie

BRICS denkt na over gigantische uitbreiding

Je hebt vast weleens gehoord van de BRICS-alliantie, een groep landen die bestaat uit onder andere Rusland, China, India, Brazilië en Zuid-Afrika. Sinds de Westerse sancties tegen Rusland, waarmee onder andere hun reserves in het financiële systeem werden bevroren, horen we steeds vaker dat zij op zoek zijn naar een alternatief voor de Amerikaanse dollar.

Samen proberen deze landen een alternatieve wereldvaluta te ontwikkelen en daar lijken steeds meer landen interesse in te hebben.

Meerdere landen

Als we de woorden van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva mogen geloven, liggen er meerdere voorstellen van landen klaar om zich bij BRICS te voegen. In essentie is BRICS ook opgericht door opkomende economieën om een alternatief te vinden voor de hegemonie van de Amerikaanse dollar.

Jarenlang was dat echter een grote belofte, maar nu lijkt dat streven serieuzere vormen aan te nemen. President Lula van Brazilië stond naast de Venezolaans president Nicolás Maduro op het moment dat hij deelde er open voor te staan om Venezuela te verwelkomen bij BRICS.

“Het is de eerste BRICS-bijeenkomst waar ik aan meedoe in acht jaar tijd. Er liggen verschillende voorstellen van landen om zich bij BRICS te voegen. We gaan dat bediscussiëren. Omdat het niet alleen afhangt van de wil van Brazilië, maar van alle deelnemers”, aldus Lula.

Hoeveel landen?

Als we de woorden van de Afrikaanse ambassadeur Anil Sooklal mogen geloven, dan gaat het om meer dan twaalf landen uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië die zich als leden bij BRICS willen voegen.

“Tot nu toe hebben een aantal landen (tenminste 13) uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië een aanmelding of formele benadering gedaan om lid te worden van BRICS. Dat is positief nieuws voor het blok, omdat het laat zien dat het globale Zuiden vertrouwen heeft in het leiderschap van BRICS”, aldus Sooklal.

In principe betekent dit nog allemaal niets voor Bitcoin, behalve dat de BRICS-alliantie een soort ‘aanval’ op de Amerikaanse dollar lijkt te plannen.

Regulatie nieuws

Sam Bankman-Fried veroorzaakte Bitcoin’s daling van 81% in 2021
Mount Gox trustee wijzigt de terugbetalingsdeadline naar oktober 2024
‘Hoge benzineprijzen en stijgende rentekosten meestal voorteken van een recessie’
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Kan je nog miljonair worden van Shiba Inu?
Shiba Inu’s Shibarium in de problemen na totale ineenstorting van activiteit