dollar
Bitcoin

BRICS-landen zetten stappen richting de-dollarisatie: Wat betekent dit voor Bitcoin?

In een recente ontwikkeling op het wereldwijde financiële toneel, wijst alles erop dat de dominantie van de Amerikaanse dollar mogelijk op de proef wordt gesteld. Dit komt voort uit de laatste bewegingen van de BRICS-groep, die actief stappen onderneemt richting de-dollarisatie.

De groep, bestaande uit grote opkomende economieën, probeert hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. De dollar heeft decennialang gediend als de standaard wereldvaluta. Deze verschuiving door de BRICS-landen zou kunnen leiden tot aanzienlijke veranderingen in de globale monetaire dynamiek, met potentieel verstrekkende gevolgen voor internationale handel en economische relaties.

Wat is de BRICS groep?

De BRICS-groep vertegenwoordigt een prominent internationaal samenwerkingsverband, bestaande uit vijf grote opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De naam “BRICS” komt voort uit de eerste letter van elk van deze landen. Geformeerd in 2009, met de toevoeging van Zuid-Afrika, heeft de groep zijn wortels in de term “BRIC”, die al in 2001 werd geïntroduceerd, destijds zonder Zuid-Afrika.

Deze landen onderscheiden zich door hun rappe economische groei en groeiende invloed op de globale economische arena. Gezamenlijk omvatten ze een significant deel van de wereldbevolking en dragen substantieel bij aan het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP), waardoor hun rol in de wereldwijde economie steeds belangrijker wordt.

BRICS uitbreiding

Recentelijk hebben nieuwe landen, waaronder Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Ethiopië en Egypte, zich aangesloten bij de BRICS-alliantie. Deze uitbreiding wordt beschouwd als een strategische versterking van de economische en geopolitieke invloed van de groep. Met name de toetreding van Saudi-Arabië wordt gezien als een cruciale stap in het uitdagen van de wereldwijde hegemonie van de Amerikaanse dollar.

China speelt een sleutelrol binnen BRICS. Hun betrokkenheid verhoogt aanzienlijk de invloed van de groep als een tegengewicht voor de traditionele Westerse financiële systemen, die overwegend door de Amerikaanse dollar worden gedomineerd. De beweging van BRICS richting de-dollarisatie duidt op een mogelijke ingrijpende verschuiving in de wereldwijde financiële orde. In een optimistisch scenario zou dit kunnen resulteren in een meer evenwichtige globale economische structuur, waarbij de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar aanzienlijk wordt verminderd, wat bijdraagt aan een diverser en veerkrachtiger wereldwijd financieel systeem.

De gevolgen voor Amerika

Indien de BRICS-landen succesvol zijn in het implementeren van de-dollarisatie, zou dit kunnen leiden tot een verminderde vraag naar Amerikaanse dollars. Dit scenario kan resulteren in een verlaging van de dollarwaarde, wat de importkosten voor de Verenigde Staten zou kunnen verhogen en potentiële inflatie kan stimuleren.

Bovendien steunt de Amerikaanse economie in aanzienlijke mate op de vraag naar haar schuldpapier, zoals staatsobligaties, die doorgaans in dollars worden uitgegeven. Een verminderde vraag naar de dollar zou daarom ook de financieringskosten van de Amerikaanse overheid kunnen verhogen, wat significante implicaties zou kunnen hebben voor hun economische stabiliteit en financiële strategieën.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In een scenario waarin de dominantie van de Amerikaanse dollar afneemt, zouden investeerders zich kunnen richten op alternatieve ‘veilige havens’ om hun vermogen te beschermen. Bitcoin (BTC), vaak aangeduid als ‘digitaal goud’, staat bekend als een potentiële kandidaat die zou kunnen profiteren van deze verschuiving. Als een alternatieve opslagplaats van waarde, zou Bitcoin aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie weg van traditionele valuta’s, met name in tijden van economische onzekerheid of veranderende globale financiële dynamieken.

December deal: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?