Bank of England
Regulatie

Britse banken HSBC en Nationwide verbieden crypto-aankopen

De Britse banken HSBC Holdings en Nationwide Building Society stellen per direct een verbod in op het kopen van crypto met creditcards voor particuliere klanten. Hiermee sluiten de banken zich aan bij een groeiende lijst van financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk, dat zich hiermee niet profileert als een crypto-vriendelijke jurisdictie.

Stap terug

Volgens een rapport van Bloomberg van 2 maart is de “stap terug” een reactie op waarschuwingen van de Britse toezichthouders rondom de schandalen binnen de crypto-industrie. Met “de schandalen” doelen ze dan uiteraard op de implosie van Terra en het omvallen van FTX in 2022.

Nationwide kiest ervoor om dagelijkse limieten in te stellen van 5.000 Britse ponden (ongeveer 5.700 euro) op aankopen met debetkaarten, terwijl het met creditcards niet meer mogelijk is om crypto te kopen. Voor veel Britten zal dat een hard gelag zijn.

Klanten van HSBC konden afgelopen maand al geen crypto meer kopen met hun creditcards. “Dit is vanwege het mogelijke risico voor klanten”, zo schreef HSBC in een door Bloomberg opgedoken e-mail. In beide gevallen wezen de banken op de waarschuwingen van de Financial Conduct Authority (FCA), over de risico’s van cryptocurrency’s.

Niet de enige twee

Overigens zijn HSBC en Nationwide niet de enige twee banken die restricties plaatsen op crypto in het Verenigd Koninkrijk. Ook Santander, Natwest Group en Lloyds Banking Group doen mee aan de restricties. HSBC stelde daarnaast al in augustus 2021 een verbod in om creditcardbetalingen aan Binance te doen, omdat zij zich zorgen maakten over de juridische status van het beursplatform in Groot-Brittanië.

De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk klappen er op dit moment vol in en treden hard op tegen crypto-bedrijven. In februari stelde de FCA nog een reeks van nieuwe regels voor, die leidinggevenden van crypto-bedrijven tot twee jaar de gevangenis in kunnen sturen als ze niet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Die voorwaarden zien vooral op reclame en promotie, waar de FCA nu dus paal en perk aan wil stellen. Verder verklaarde de financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk dat alle aanbieders van crypto-wisseldiensten zich moeten registreren en moeten voldoen aan de regelgeving inzake het witwassen van geld.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen