Regulatie Nieuws

Britse banken HSBC en Nationwide verbieden crypto-aankopen

De Britse banken HSBC Holdings en Nationwide Building Society stellen per direct een verbod in op het kopen van crypto met creditcards voor particuliere klanten. Hiermee sluiten de banken zich aan bij een groeiende lijst van financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk, dat zich hiermee niet profileert als een crypto-vriendelijke jurisdictie.

Stap terug

Volgens een rapport van Bloomberg van 2 maart is de “stap terug” een reactie op waarschuwingen van de Britse toezichthouders rondom de schandalen binnen de crypto-industrie. Met “de schandalen” doelen ze dan uiteraard op de implosie van Terra en het omvallen van FTX in 2022.

Nationwide kiest ervoor om dagelijkse limieten in te stellen van 5.000 Britse ponden (ongeveer 5.700 euro) op aankopen met debetkaarten, terwijl het met creditcards niet meer mogelijk is om crypto te kopen. Voor veel Britten zal dat een hard gelag zijn.

Klanten van HSBC konden afgelopen maand al geen crypto meer kopen met hun creditcards. “Dit is vanwege het mogelijke risico voor klanten”, zo schreef HSBC in een door Bloomberg opgedoken e-mail. In beide gevallen wezen de banken op de waarschuwingen van de Financial Conduct Authority (FCA), over de risico’s van cryptocurrency’s.

Niet de enige twee

Overigens zijn HSBC en Nationwide niet de enige twee banken die restricties plaatsen op crypto in het Verenigd Koninkrijk. Ook Santander, Natwest Group en Lloyds Banking Group doen mee aan de restricties. HSBC stelde daarnaast al in augustus 2021 een verbod in om creditcardbetalingen aan Binance te doen, omdat zij zich zorgen maakten over de juridische status van het beursplatform in Groot-Brittanië.

De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk klappen er op dit moment vol in en treden hard op tegen crypto-bedrijven. In februari stelde de FCA nog een reeks van nieuwe regels voor, die leidinggevenden van crypto-bedrijven tot twee jaar de gevangenis in kunnen sturen als ze niet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Die voorwaarden zien vooral op reclame en promotie, waar de FCA nu dus paal en perk aan wil stellen. Verder verklaarde de financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk dat alle aanbieders van crypto-wisseldiensten zich moeten registreren en moeten voldoen aan de regelgeving inzake het witwassen van geld.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin