Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De belangrijkste financiële regulator van het Verenigd Koningkrijk wil alle crypto exchanges en wallet providers die in het land actief zijn, dwingen om rapporten te produceren over mogelijk witwassen van geld.
Gisteren werd er een beleidsvoorstel gepubliceerd. Daarin zei de Britse Financial Conduct Authority (FCA) dat het van plan is de verplichtingen van crypto bedrijven te vergroten. Het gaat hier om het feit dat bedrijven meer informatie moeten geven over witwaspraktijken. De FCA begon in 2016 met het eisen van jaarlijkse misdaadrapporten van financiële instellingen.
Daarnaast moeten, volgens het nieuwe voorstel, alle crypto exchanges en aanbieders van bewaar-wallets de FCA een rapport bezorgen over hun risico op financiële criminaliteit. Dit is ongeacht hun totale jaarlijkse inkomsten.
Het voorstel is voorlopig nog slechts een voorstel. De FCA vergaart tot 23 november commentaar en is van plan tegen het eerste kwartaal van 2021 een beleidsverklaring te publiceren. Daarin zullen dan de nieuwe regels staan.
Volgens de voorgestelde regels moeten crypto bedrijven de informatie verstrekken vanaf hun volgende boekhoudkundige referentiedatum na 10 januari 2022. Deze datum is iets later dan voor andere bedrijven. Crypto bedrijven hebben namelijk tot 10 januari 2021 de tijd om zich te registreren bij de FCA.
De bedrijven zijn vaak geregistreerd in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden. Echter zijn ze zijn vaak over de hele wereld actief. De FCA definieert “actief” als waar het bedrijf zijn activiteiten uitoefent of fysiek aanwezig is via een juridische entiteit.
De FCA verklaarde dat er in de toekomst aanvullende rapportageverplichtingen kunnen komen die we van crypto asset bedrijven kunnen eisen.
De FCA wil de gegevens van deze bedrijven verzamelen om ervoor te zorgen dat haar middelen zijn gericht op bedrijven die activiteiten ontplooien die mogelijk hogere risico’s opleveren.
De gevraagde aanvullende gegevens zouden de laatste zijn in een reeks verplichtingen die door toezichthouders aan crypto valuta bedrijven worden opgelegd. De Europese Unie lanceerde in januari de vijfde antiwitwasrichtlijn (AMLD5), die crypto valuta bedrijven verplichtte om meer actie te ondernemen om het witwassen van geld te stoppen.
De Financial Action Task Force is een internationale waakhond voor financiële criminaliteit. Zij bevelen aan dat crypto bedrijven informatie over hun klanten delen bij het verwerken van transacties met andere cryptobedrijven. De aanbeveling zou in juni van start gaan. Echter heeft de FATF haar leden wat speling gegeven vanwege de pandemie.