Blockchain

Britse ziekenhuizen zetten blockchain in voor opslag Covid-19-vaccin

In het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn 2 ziekenhuizen begonnen met het inzetten van de blockchain-technologie voor de opslag van het covid-19-vaccin en om het gehele proces te volgen. Op deze manier kan de relatief nieuwe technologie ingezet worden om onder andere informatie over het vaccineopslag ten alle tijden bereikbaar en veilig te houden. Mogelijk zullen meer ziekenhuizen in de nabije toekomst volgen.


Volgen verplaatsing vaccins en andere geneesmiddelen

Het gaat in eerste instantie om de ziekenhuizen in Stratford-Avon en in Warwick. Zij zullen de blockchain-technologie als eerste voor dit proces inzetten en zijn hiermee een primeur: dit is voor het eerst dat de blockchain-technologie voor dit resultaat gebruikt wordt. Zo gebruiken zij de technologie om de verplaatsing van vaccins en geneesmiddelen voor chemotherapie te volgen en om de koelkasten te controleren waarin de vaccins opgeslagen worden. Mocht er zo een fout zijn in bijvoorbeeld de temperatuur waarin ze worden opgeslagen, kan hier snel op worden ingespeeld en worden er zo geen vaccins onnodig verspild.

Om dit mogelijk te maken, is een samenwerking gestart tussen de blockchain-ondernemingen Everyware en Hedera en met de NHS-toeleveringsketens. Het vaccine-proces heeft namelijk een aantal hindernissen te overbruggen voor een snelle distributie hiervan. Zo heeft ieder vaccine andere eisen ten aanzien van de opslag en de benodigde temperatuur waarin dit moet gebeuren. Over het algemeen mogen de vaccins niet langer dan 5 dagen bewaard worden en vaak op lage temperaturen. Niet ieder ziekenhuis heeft hierdoor de benodigde apparatuur of plek om deze vaccins op te slaan, waardoor een snelle distributie vaak de enige oplossing is.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Gecentraliseerde app versus gedecentraliseerde app

Naar verluidt is afgelopen jaar geprobeerd om via een gecentraliseerde applicatie corona-contacten op te sporen. Dit mislukte destijds echter vanwege verschillende privacykwesties. De blockchain-technologie biedt echter dezelfde mogelijkheid, maar dan met behoud van privacy. Door dit in een gedecentraliseerde app te implementeren, kan de beste bescherming gevonden worden. Alhoewel iedereen graag gezond wil blijven, is het wel noodzakelijk om gevoelige informatie goed en veilig op te slaan. Ook hier kan de blockchain voor ingezet worden.

Zo wordt geprobeerd om het vaccin zo snel en veilig mogelijk op de juiste plaatsen in het land te krijgen. Hierdoor kan het vaccin zo snel mogelijk aan iedereen worden gegeven, waardoor een bescherming tegen het virus kan worden opgebouwd.

Het lijkt er hierdoor op dat de blockchain-technologie steeds volwassener begint te worden. De nog steeds relatief nieuwe technologie weet steeds meer use-cases te krijgen waardoor het ook steeds vaker gebruikt wordt. Het begint hierdoor steeds meer onderdeel te worden van de al bestaande infrastructuur van samenlevingen, wereldwijd. Het is op dit moment nog onbekend wat de volgende stappen voor de technologie zullen zijn.