Bitcoin USA, Bitcoin amerika
Bitcoin

Bullish voor Bitcoin: kans op een recessie daalt

De Amerikaanse centrale bank staat op het punt om de rentes te verlagen en dat is goed nieuws voor Bitcoin, mits we geen recessie krijgen. Nu zagen we de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten behoorlijk verzwakken de laatste maanden, maar volgens Torsten Slok (hoofdeconoom Apollo Research) hoeven we ons geen zorgen te maken.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

De kans op een recessie daalt

Ter onderbouwing van zijn verhaal deelt Torsten Slok onder andere de onderstaande grafiek met data van Bloomberg. Hieruit kunnen we opmaken dat de kans op een recessie in Amerika en Europa op dit moment ongeveer 30% is.

Daarmee bestaat er dus wel degelijk een kans op een recessie, maar die is niet groot. De economische groei in Amerika is nog altijd solide en de arbeidsmarkt koelt wel af, maar nog niet zodanig dat zware angst voor een recessie gerechtvaardigd is.

Veel mensen roepen dat het normaliseren van de rentecurve (zie bovenstaande grafiek) een signaal is voor het begin van de recessie. In het verleden was dat vaak het geval, maar dat komt omdat een rentecurve normaliseert op het moment dat een centrale bank de rente gaat verlagen.

In veel gevallen is er sprake van een recessie als de centrale bank ingrijpt met renteverlagingen, waardoor mensen het normaliseren van de rentecurve onterecht als een dergelijk signaal bestempelen. Brand en de brandweer zijn ook een combinatie die we vaak zien, maar dat betekent niet dat we kunnen zeggen dat de brandweer branden veroorzaakt.

Volgens Torsten Slok kunnen we beter naar de inkomende data kijken en die “ziet er nog altijd prima uit”, aldus de analist.

Wat zegt de data?

Als we naar zijn uitingen kijken, dan lijkt Torsten Slok enorm overtuigd van de zachte landing. Dat wil zeggen: het terugbrengen van de inflatie naar 2,0% door de centrale bank, terwijl we geen recessie krijgen.

Waarom? Omdat de inkomende data volgens hem nog altijd positief is.

  1. De werkloosheid daalde in augustus en kijkende naar de establishment survey en de household survey zijn er geen signalen voor het vertragen van de banengroei.
  2. Loongroei versnelde naar 3,8% in augustus en staat nog altijd ruim boven de pre-pandemie standaarden.
  3. De bestedingen van de Amerikaanse consument versnelden de afgelopen weken. Onder andere voor kleding, restaurants en barren, sportspullen, voertuigen en handelaren in onderdelen.
  4. De wekelijkse data voor verkopen in de detailhandel nam afgelopen week toe en blijft solide.
  5. De wekelijkse hoeveelheid van nieuwe werklozen (mensen die uitkeringen aanvragen) is al een aantal weken dalende.
  6. Doorlopende werkloosheidsclaims (mensen die geen baan vinden) dalen al enkele weken.
  7. Het aantal faillissementen daalt.
  8. Gerenommeerde modellen wijzen nog altijd naar een economische groei van 2,1%-2,4%.
  9. De wekelijkse data voor toekomstige winsten van de S&P 500 bedrijven staan op all-time highs.

“De bottom line is dat de Amerikaanse economie niet in een recessie zit. Er zijn geen signalen voor een recessie zichtbaar op de horizon”, zo luidt de conclusie van Torsten Slok. Duidelijker kunnen we het niet maken.

Mocht hij gelijk krijgen, dan is dat goed nieuws voor de Bitcoin koers. Een recessie en een bullmarkt gaan namelijk niet goed samen. Mocht je nog hopen dat er een tweede ronde van de bullmarkt komt, dan moet je ook zeker hopen dat Torsten Slok gelijk krijgt.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Crypto analist: het is nog te vroeg voor optimisme over Bitcoin
BlackRock’s Bitcoin ETF haalt voor het eerst in 3 weken weer kapitaal binnen
Bitcoin koers op het punt van explosieve stijging: Woensdag cruciaal volgens Bitwise
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten