Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Exploderend begrotingstekort in de VS: Goed nieuws voor Bitcoin?

Het Congressional Budget Office (CBO) voorspelt dat het begrotingstekort dit jaar oploopt tot 2 biljoen dollar in Amerika. Dat is 400 miljard dollar meer dan in februari voorspeld werd en 300 miljard meer dan het tekort van 2023. Dat is ongekend als je bedenkt dat de economie groeit en de uitgaven voor defensie vlak bleven.

Dit jaar loopt het tekort op tot 7% van het bruto binnenlands product (BBP), wat meer is dan tijdens sommige recessies. Dat is in theorie bullish voor Bitcoin.

Overheidstekort Amerika explodeert

Het vreemde aan dit verhaal is voor analisten vooral dat er geen sprake is van een recessie of andere ellende. Op dat soort momenten is het redelijk “normaal” dat de overheid relatief veel uitgeeft.

Nu is de economie op papier sterk en de arbeidsmarkt heel krap. Stel dat die situatie verandert, dan zou dat weleens voor een nog extremer uitgavenpatroon kunnen zorgen.

Dat is waar veel mensen zich op dit moment zorgen over maken, plus het feit dat de huidige schuldpositie al behoorlijk uit de klauwen begint te lopen.

In de bovenstaande afbeelding is de gevaarlijke fiscale trend van Amerika duidelijk terug te zien. Volgens het CBO gaan de uitgaven de komende jaren naar 25% van het BBP op de lange termijn, terwijl de inkomsten op 17,5% blijven haken.

Waarom is dit goed voor Bitcoin?

Dit is in theorie goed voor de Bitcoin koers, omdat er slechts één realistische manier is om deze problemen op te lossen voor de Verenigde Staten: met de geldpers.

Ze moeten hiervoor meer schulden maken en over die schulden moeten ze rente gaan betalen. Dat kan uiteindelijk voor de creatie van een vicieuze schuldcirkel zorgen, een negatieve spiraal, waarin de schulden van Amerika steeds sneller oplopen.

Dan is natuurlijk de vraag: wie heeft er nog interesse om die schulden van Amerika op te kopen?

Op die vraag kan niemand op dit moment een duidelijk en goed onderbouwd antwoord verzinnen. Dat is op dit moment het grote zwak van de Amerikaanse dollar (voor de lange termijn), waar Bitcoin en andere assets met een natuurlijke schaarste van moeten profiteren.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Analist die Bitcoin bodem van 2018 voorspelde is bearish
Meer verkoopdruk: Genesis stuurt $720 miljoen aan Bitcoin naar Coinbase
Crypto analist is hoopvol over Bitcoin koers, maar er is één kanttekening
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen