hoskinson
Cardano, Ethereum

Cardano-oprichter Charles Hoskinson noemt Ethereum een ‘dictatuur’

Ethereum (ETH) krijgt steeds meer concurrentie van andere smart contract platforms, waaronder Cardano (ADA). Cardano-oprichter Charles Hoskinson, die ook mede-oprichter van Ethereum was, heeft echter geen goede herinneringen aan zijn tijd bij Ethereum.

In een interview met Cointelegraph uitte Hoskinson scherpe kritiek op zijn voormalige project en noemde hij het een “dictatuur”.

Kritiek op centralisatie binnen Ethereum

Volgens Hoskinson heeft Ethereum een probleem met centralisatie, waarbij hij specifiek wijst op de rol van mede-oprichter Vitalik Buterin. Hoskinson stelt dat Buterin te veel invloed heeft op de ontwikkeling en roadmap van Ethereum, waardoor het netwerk afhankelijk is van één persoon. Dit gaat volgens hem in tegen de kernprincipes van decentralisatie die blockchain zou moeten bevorderen.

Veranderingen in de Ethereum-strategie

Daarnaast bekritiseert Hoskinson de strategische koerswijziging van Ethereum. Het netwerk was oorspronkelijk gericht op sharding als oplossing voor schaalbaarheidsproblemen, maar heeft zich nu verlegd naar layer-2-netwerken en rollups. Hoskinson uitte zijn zorgen over de dominantie van deze “extractieve L2’s”, die volgens hem mogelijk de efficiëntie van het netwerk kunnen beperken.

Cardano’s governance model als alternatief

Bij Cardano pakt Hoskinson het anders aan. Het netwerk heeft met de Voltaire era een nieuw governance model geïntroduceerd dat decentralisatie moet bevorderen en problemen zoals centralisatie en inefficiëntie moet vermijden.

ADA-houders hebben stemrecht over de verdere ontwikkeling van het platform, wat zorgt voor een zelfregulerend systeem zonder afhankelijkheid van een actieve oprichter. Volgens Hoskinson voorkomt dit model zowel de “anarchie” van Bitcoin (BTC) als de “dictatorschap” van Ethereum door een balans te vinden tussen efficiëntie, effectiviteit en integriteit.

Whale-activiteit stuwt ADA-prijs omhoog

Ondertussen zit de waarde van ADA in de lift na een lange periode van teleurstellingen. Cardano staat daarmee opnieuw in de top 10 cryptocurrencies. Een belangrijke factor achter deze stijging is de toename van whale-activiteit.

Volgens gegevens van blockchain-analyseplatform IntoTheBlock verplaatsten grote ADA-bezitters recentelijk 19,5 miljard ADA, ter waarde van $6,48 miljard. Dit vertegenwoordigt een stijging van 10% in hun activiteit.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Cardano nieuws

Cardano-oprichter Charles Hoskinson bevestigt voortgang van privacy-sidechain Midnight
Cardano (ADA) nadert top 10 na koersstijging door toenemende whale-activiteit
Cardano-oprichter Charles Hoskinson ontmoet Argentijnse president Javier Milei om de toekomst van cryptocurrency te bespreken
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen