Celsius CEL
Blockchain

Celsius gebruikte stortingen van nieuwe klanten om opnames van anderen te betalen

Het is je vast niet ontgaan dat het populaire crypto-leenplatform Celsius vorig jaar op spectaculaire wijze implodeerde. Niet lang na het omvallen van Terra, raakte ook Celsius in de problemen. Uiteindelijk leidde dat tot het faillissement van het crypto-leenplatform en langzaam maar zeker komt er meer informatie over de gang van zaken bij Celsius naar buiten.

Piramidespel

Het lijkt inmiddels duidelijk dat er in het geval van Celsius sprake was van een klassiek piramidespel. Volgens een onafhankelijke onderzoeker, die is aangesteld door de rechtbank van New York, gebruikt het platform stortingen van nieuwe gebruikers om de opnames van andere gebruikers mee te betalen.

In september van het afgelopen jaar kreeg Shoba Pillay het verzoek van de rechtbank om de gang van zaken bij Celsius te onderzoeken. Inmiddels zijn de resultaten daarvan gepubliceerd en is duidelijk geworden wat de meeste mensen al hadden verwacht. Celsius opereerde als een klassiek piramidespel.

“In alle sleutelfacetten opereerde Celsius op een compleet andere wijze dan het aan zijn klanten vertelde,” aldus Pillay, die voor het onderzoek verschillende medewerkers van het bedrijf interviewde. Onder de geïnterviewden bevond zich ook Alex Mashinsky, de voormalig CEO van het crypto-leenplatform.

Leugens, leugens en nog eens leugens

Het harde oordeel van Pillay is dat Celsius vooral een leugenmachine was. De beloftes van gigantische rendementen op het leenplatform kon het nooit waarmaken. De pijnlijke realiteit is dat het platform zelf de waarde van zijn token oppompte om meer gebruikers naar het platform te trekken. Verder was het bedrijf totaal niet open over de risico’s voor de gebruikers, zo schrijft Pillay in het onderzoek.

In april 2022 maakte de zogenaamde Coin Deployment Specialist, Dean Tappen, al duidelijk dat de operatie van Celsius “ponzi-achtig” was. Pillay zegt dat de medewerkers van het platform ook grotendeels op de hoogte waren van de valse praktijken van het crypto-leenplatform. Ook zij zagen dat er een gigantische discrepantie was tussen de interne manier van werken en de publieke verklaringen van het bedrijf.

Blockchain nieuws

Chainalysis opent regionaal hoofdkantoor in Dubai om innovatie in crypto-industrie te stimuleren
Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC