Sydney Skyline
Stablecoin

Centrale Bank Rapport: CBDC-realisatie in Australië ‘blijft nog ver weg’

De Australische centrale bank heeft onlangs een proefproject succesvol afgerond dat gericht was op de ontwikkeling van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

In een verklaring benadrukte de bank echter dat de volledige implementatie van een dergelijke digitale valuta nog in de verre toekomst ligt en wellicht meerdere jaren zal vergen.

Gezamenlijke studie is afgerond

De Reserve Bank of Australia (RBA) en het Digital Finance Cooperative Research Centre hebben hun gezamenlijke studie afgerond en daarbij diverse juridische, regelgevende, technische en operationele uitdagingen geïdentificeerd die verbonden zijn aan de ontwikkeling van een Australische digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Deze uitdagingen zullen in toekomstige onderzoeksinspanningen verder worden onderzocht, zo werd aangekondigd.

Het gepubliceerde rapport benadrukt tevens de context en stelt dat het huidige betalingssysteem in Australië de behoeften van eindgebruikers adequaat blijft bedienen.

In het licht van het feit dat de verkenning van CBDC’s in geavanceerde economieën zich nog in de onderzoeksfase bevindt, blijkt uit de bevindingen van het rapport dat substantiële beleidsbeslissingen met betrekking tot de implementatie van een CBDC in Australië naar verwachting nog enkele jaren zullen worden uitgesteld.

Het recente proefproject, dat tot doel had de interactie met de industrie te bevorderen en mogelijke toepassingen van een CBDC te onderzoeken, omvatte de beperkte uitgifte van een proef-CBDC door de RBA aan geselecteerde deelnemers uit de industrie.

16 gebruikersscenario’s geselecteerd voor pilotprogramma

Het rapport vermeldt dat uit de talloze gebruiksscenario’s die werden voorgesteld door spelers in de industrie, er in totaal 16 zijn geselecteerd om deel te nemen aan het pilotprogramma, dat plaatsvond van maart tot juli van dit jaar.

In tegenstelling tot eerdere projecten waarbij de CBDC louter conceptueel was, werd de pilot CBDC geïntroduceerd als een echte juridische verplichting jegens de RBA, zoals uiteengezet in het rapport. Het onderzoek heeft de potentiële voordelen benadrukt die een CBDC zou kunnen bieden aan Australische huishoudens en bedrijven.

Verscheidene inzendingen onderstreepten dat de mogelijkheid om een tokenized CBDC direct te beheren en aan te passen, een scala aan complexe betalingsregelingen zou kunnen faciliteren die momenteel niet mogelijk zijn binnen de bestaande betalingssystemen, zoals beschreven in het rapport.

De bevindingen van de pilotstudie van de Reserve Bank of Australia met betrekking tot een CBDC reiken verder dan nationale grenzen. De inzichten uit dit onderzoek kunnen mogelijk invloed hebben op vergelijkbare inspanningen in verschillende landen en de toekomst van digitale financiële systemen vormgeven.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?