Blockchain

Centrale bank Thailand besteedt €1.36 miljard aan staatsobligaties uit op IBM Blockchain

De Bank of Thailand, de centrale bank in het land, heeft naar verluidt het allereerste uitgifteplatform gelanceerd voor overheidsobligaties met behulp van de blockchain-technologie van IBM.


Veel kortere uitgiftetijd

Het platform lijkt dan ook meteen succes te hebben; in de eerste 2 weken zijn namelijk al voor circa €1.36 miljard aan spaarobligaties via het platform verkocht.

Een belangrijk voordeel van dit platform is de uitgiftetijd. Dit duurt normaliter ongeveer 15 dagen, terwijl het op het platform teruggedrongen is naar slechts 2 dagen. Dit leidt tevens ook tot lagere operationele kosten bij de overheid en zorgt voor een vermindering in overbodige taken die normaal betrokken worden bij de uitgifte van obligaties.


Uitbreiden platform

Door een paar handigheidjes in de opzet van dit platform, is het voor de Bank of Thailand mogelijk om het platform uit te breiden naar alle andere door de overheid uitgegeven obligaties. Dit geldt voor de obligaties voor zowel particulieren als groothandelsbeleggers.

Om het platform te ontwikkelen, hebben de Bank of Thailand en IBM met nog 7 andere instellingen samengewerkt. In totaal werkten er 4 banken mee aan de oplossingen. Verwacht wordt dan ook dat ook deze banken gebruik zullen maken van de technologie.


Open tegenover cryptocurrency en blockchain

De centrale bank uit Thailand lijkt erg open te staan tegenover cryptocurrencies en de achterliggende blockchain-technologie. Zo lanceerde de bank in juni dit jaar al een pilot op voor de digitale valuta van de bank. Naar verluidt wordt dit de digitale baht. De pilot was bedoeld om testen uit te voeren bij grootschalige ondernemingen, om ervoor te zorgen dat wanneer de munt gelanceerd wordt hier geen onnodige problemen bij optreden.

Hiernaast doet de centrale bank uitgebreid onderzoek naar slimme contracten en gedecentraliseerde financiële toepassingen voor zijn nog te lanceren digitale munt. Het is nog niet bekend wanneer deze munt precies gelanceerd zal gaan worden.