Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Perry Warjiyo, de gouverneur van de Indonesische centrale bank, mobiliseert naar verluidt officiële toezichthouders om het verbod op cryptobetalingen in het land hand te haven. Hiermee wil het een verbod op cryptobetalingen afdwingen.
Momenteel is het namelijk voor lokale financiële ondernemingen en betalingsdiensten in Indonesië om het gebruik van cryptocurrencies te faciliteren. Hier wordt echter nog vrijwel niet op gehandhaafd, waardoor dit momenteel wel gebeurt. Het zou volgens de gouverneur namelijk geen legitiem betaalinstrument zijn volgens onder andere de grondwet en valutawet.
Eind 2017 kwam er in Indonesië een verbod om cryptogeld te gebruiken voor betalingen. Voornamelijk in het afgelopen jaar is de centrale bank steeds meer op de crypto-markt gaan letten. Sindsdien worden bedrijven die actief zijn in het land en die dergelijke transacties mogelijk maken nu op de vingers getikt. Er worden naar verluidt nog geen boetes uitgedeeld, maar de betreffende bedrijven moeten deze transacties wel stop gaan zetten.
Alhoewel cryptocurrencies dan wellicht niet als legitiem betaalmiddel gezien wordt in Indonesië, is er in 2019 wel een regelgeving uitgevaardigd die cryptocurrencies legitimeerde als speculatieve goederen. Hierdoor werd de weg vrij gemaakt voor de handel in cryptocurrencies en crypto-derivaten op de lokale exchanges. Hierdoor wordt er ook maar slechts een klein deel van de crypto-markt in Indonesië aangepakt.
Benadrukt wordt wel dat deze regelgeving in de toekomst (gedeeltelijk) kan worden aangepast. Hierbij kan gedacht worden aan het toevoegen van extra belastingen op de winsten die uit crypto-investeringen voortvloeien. Dit is echter momenteel nog niet bevestigd en hiermee slechts speculatief.
De centrale bank van Indonesië werkt hiernaast aan een eigen digitale valuta, een CBDC. Volgens de Bank for Internarional Settlements (BIS), zullen centrale banken die ten minste 20% van de wereldbevolking vertegenwoordigen binnen de komende 3 jaar een eigen CBDC lanceren. Onbekend is nog welke bank wanneer precies en wat de verdere ontwikkelingen zullen zijn na de lancering.