Bitcoin vs Goud
Bitcoin

Centrale banken kopen recordhoeveelheid goud, maar Bitcoin presteert beter

Centrale banken kochten in de eerste helft van 2024 een recordhoeveelheid van 483 ton goud, waardoor de koers naar een all-time high steeg. Daarmee liggen de aankopen van centrale banken 5% hoger dan tijdens het vorige record van 460 ton in de eerste helft van 2024.

Welke centrale banken kopen het meeste goud?

De National Bank of Poland, de Reserve Bank of India en de Centrale Bank of Turkey waren de grootste centrale banken als het ging om het kopen van goud de afgelopen periode. Eind augustus maakte Adam Glapinski, de president van de Bank of Poland, bekend dat zijn centrale bank stevig goud zou blijven inkopen.

Het uiteindelijke doel is om goud ongeveer 20% van de reserves te maken.

Tolou Capital Management oprichter Spencer Hakimian trekt op basis van deze cijfers een interessant conclusie: “China, India, Rusland en Saudi-Arabië vertrouwen het niet langer om Westerse assets te bezitten. Goud is de enige neutrale en niet-volatiele reserve asset.”

Dit waren volgens de World Gold Council de grootste centrale banken van Q2 2024 als het gaat om het kopen van goud. Dat zijn niet de landen die je bovenaan zou verwachten. Je zou hier eerder rekenen op namen als China, Rusland en wellicht zelfs de Verenigde Staten.

Zorgt goud voor een instabiele dollar?

Als we tech-ondernemer Kim Dotcom moeten geloven, dan kan een nieuwe door goud gedekte stablecoin van de BRICS-landen weleens voor een instabiele dollar zorgen. China, Rusland, India en nog meer landen zouden Amerika en de rest van het Westerse financiële systeem niet meer vertrouwen.

De creatie van een door goud gedekte BRICS-munt zou daar het gevolg van zijn. “Als de door goud gedekte BRICS stablecoin in omloop komt, zal de Amerikaanse dollar hard dalen en zullen centrale banken USD verlaten en zal het Amerikaanse geldprint-piramidespel branden. 14% van het wereldwijde BBP zal verplaatsen van Amerika naar andere landen in 2030”, zo luidt de voorspelling van Kim Dotcom.

Ondertussen claimt “Global Markets Investor” dat goud één van de beste runs in de geschiedenis zag. Het edelmetaal staat dit jaar met ruim 23% in de plus. Daarmee verslaat het de S&P 500, maar Bitcoin presteert nog steeds beter.

Bitcoin staat op een stijging van ruim 35% voor het jaar 2024 en is wat dat betreft nog altijd de winnaar dit jaar.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’