Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Alhoewel digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) een veelbesproken onderwerp zijn op dit moment, zijn centrale banken niet geheel positief over blockchains. Zo vinden de centrale banken van Canada, Nederland en Oekraïne een blockchain overbodig voor een digitale valuta.
Afgelopen week werd een conferentie georganiseerd waar vertegenwoordigers van diverse centrale banken ter wereld hun eigen CBDC-projecten kwamen presenteren. De Nationale Bank van Oekraïne (NBU) organiseerde de conferentie.
Tijdens de conferentie wilde de centrale bank van Oekraïne zijn ideeën en conclusies met de bankgemeenschap testen en de discussie stimuleren. Diverse sprekers uit de volgende landen kwamen aan het woord: Canada, Finland, Japan, Litouwen, Nederland, Wit-Rusland, Uruguay en Zuid-Afrika. Diverse sprekers gaven aan onderzoek te doen naar een CBDC, terwijl sommige banken al ver in het ontwikkelproces waren.
Uit een pilot dat is uitgevoerd met de tech-startup ‘Atticlab’ en een aantal partners, blijkt dat er geen fundamentele voordelen zijn om specifiek de DLT (Distributed Legder Technologie, waar de blockchain-technologie ook gebruik van maakt) te gebruiken voor de ontwikkeling van een digitale valuta. Een alternatief gedecentraliseerd systeem wordt echter niet uitgesloten. Het moet echter wel fundamentele voordelen bieden, aldus de bank. Dit wordt nu dan ook volop onderzocht.
Volgens een aantal vertegenwoordigers is de essentie van de gehele infrastructuur van DLT dat geen enkele partij voldoende moet worden vertrouwd om een machtspositie te misbruiken. Zij zijn van mening dat een centrale bank de integriteit van een grootboek kan handhaven. Toch sloot geen enkele spreker de DLT-methode voor een CBDC volledig uit.
Nu steeds meer bedrijven hun eigen stablecoins lanceren, en hiermee een nieuw soort digitaal geld de markt opbrengen, worden ook banken gedwongen te innoveren. Projecten als Libra en Tether (USDT) worden dan ook door de banken als wake up call gezien.