China
Bitcoin

‘China is op weg om Amerikaanse dollar van de troon te stoten’

Het is volgens Jared Bernstein, een belangrijke econoom in de Verenigde Staten, cruciaal voor Amerika om de dollar’s status als wereldreservemunt te beschermen. Bernstein zegt dat er bewijs is dat China probeert om de Amerikaanse dollar van zijn troon te stoten. Amerika zou volgens hem “zeker niet” beter af zijn in een wereld waarin de Amerikaanse dollar geen wereldreservemunt meer is.

Belangrijke privileges

“Ik denk dat er hele belangrijke privileges mee gepaard gaan en zelfs op het vlak van veiligheid zijn er redenen om de wereldreservemunt uit te geven”, aldus Bernstein. Hierbij wijst hij onder andere naar de mogelijkheid om sancties door te voeren. “Als je de wereldreservemunt controleert, dan is het voor jou mogelijk om sancties door te voeren, zoals we hebben gedaan met Rusland. Maar er zijn ook andere positieve aspecten”, aldus Bernstein.

Verder vertelt de econoom aan de Republikeinse senator Bill Haggerty dat Amerika zo snel mogelijk zijn schuldplafond moet verhogen om de integriteit van de dollar te beschermen. Hij is het eens met Haggerty dat het verhogen van het schuldplafond gecombineerd moet worden met het tackelen van de uitgaven die uit de hand lopen en de fiscale verantwoordelijkheden.

“Het verhogen van het schuldplafond is iets wat we kunnen doen om de status en de waarde van de Amerikaanse dollar te beschermen”, aldus Bernstein. Verder geeft de econoom aan dat er ook wel degelijk minpunten zitten aan het uitgeven van de wereldreservemunt. Bijvoorbeeld als je kijkt naar Amerikaanse producenten, die met hogere exportkosten moeten dealen.

Niet zomaar verloren

We moeten nu echter niet denken dat de Amerikaanse dollar op het punt staat om zijn macht te verliezen in de wereld. De afgelopen weken horen we bijvoorbeeld veel over Saudi-Arabië dat zich bij de BRICS-alliantie zou voegen om tegen de macht van de Amerikaanse dollar te vechten.

Dat is op zich een leuk initiatief, maar de wereldwijde oliemarkt is maar 2 biljoen dollar op jaarbasis waard. Terwijl de wereldeconomie ongeveer 100 biljoen dollar groot is. Wat dat betreft stelt die move van Saudi-Arabië niet zo veel voor in het grote plaatje.

Het is significant, dat is waar, maar niet de reden dat de Amerikaanse dollar meteen zijn macht op het financiële wereldtoneel zou verliezen. Mensen die dat stellen gaan echt veel te ver en weten waarschijnlijk niet waar ze over praten.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken