China Bitcoin
Bitcoin

Chinese economie zwalkt: wat betekent dat voor Bitcoin?

De wereld heeft hoge verwachtingen over de toekomst van China, maar op dit moment gaat het slecht met de economie van de oosterse wereldmacht. Deze week besloot de People’s Bank of China (PBOC) om de economie te stimuleren met het volgende pakket aan maatregelen:

  • 113 miljard aan liquiditeit om de Chinese aandelenmarkt te steunen
  • Plannen voor een aandelen-stabilisatiefonds
  • Verlaagde reserve-vereisten voor banken, die zo meer kunnen uitlenen
  • Renteverlagingen
  • Regelversoepelingen voor de vastgelopen vastgoedmarkt

Maar is dat voldoende om verdere ellende te voorkomen en wat betekenen de problemen in China voor Bitcoin en de rest van de financiële markt?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

De zwalkende Chinese economie

China kent op dit moment vooral problemen aan de vraagzijde van de economie. De consument is stilgevallen en ook het consumentenvertrouwen zit al enige tijd in het putje. Verder komt China qua economische groei uit het slechtste kwartaal in de afgelopen vijf kwartalen.

Nu besloot men in Beijing dus om de aandelenmarkt direct te steunen met ruim 100 miljard dollar. Uiteraard in een poging om de koersen omhoog te drijven en kapitaal uit het buitenland aan te trekken.

Hoewel de resultaten van de Chinese aandelenindex vanaf januari 2023 dramatisch was, zien we dat de liquiditeitsinjectie van de centrale bank het gewenste effect sorteert.

Dat neemt niet weg dat de Amerikaanse S&P 500 de Chinese beursindex ver achter zich heeft gelaten. Voor Bitcoin kunnen de problemen in China weleens goed uitpakken.

Problemen in China zijn bullish voor Bitcoin?

In theorie betekent deze steun van de PBOC aan de Chinese economie dat er meer liquiditeit in het financiële systeem komt. De wereldwijde liquiditeit (global liquidity) is een “indicator” die aangeeft hoeveel kapitaal er in het financiële systeem zit dat beschikbaar is voor investeringen.

Beter gezegd is het een benadering daarvan en is de mate van verandering wellicht belangrijker voor de markt (groei/krimp en de snelheid daarvan) dan het absolute getal.

De bovenstaande grafiek van Raoul Pal (Global Macro Investor) laat zien dat er een positieve correlatie bestaat tussen de Bitcoin koers en de wereldwijde liquiditeit.

De onderstaande grafiek toont de laatste schattingen van het model van Raoul Pal voor de wereldwijde liquiditeit, die volgens hem zo’n 10 weken voorloopt op de financiële markten.

We zien hier de wereldwijde liquiditeit stijgen (witte lijn), terwijl de liquiditeitsinjecties van China nog niet eens meegeteld zijn. Wat dat betreft kleurt de liquiditeit een behoorlijk bullish plaatje voor Bitcoin.

Als we geen recessie krijgen in 2024 en 2025, dan zou dat zomaar eens een bullish periode kunnen worden.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Goed nieuws: Verkooprisico voor Bitcoin op laagste niveau van 2024
Whale uit Satoshi Era ontwaakt: Stokoude Bitcoins mogelijk klaar om verkocht te worden
Groot succes: BlackRock’s Bitcoin en Ethereum ETF’s trekken $158 miljoen aan
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen