Exchange

Coinbase test gezichtsherkenningstechnologie

De cryptocurrency exchange Coinbase, is één van de ruim 2.000 wereldwijde entiteiten die samenwerkt met Clearview; een controversiële leverancier van gezichtsherkenningstechnologie.


Clearview AI en Coinbase

Amerikaans internetmedia-, nieuws- en entertainmentbedrijf BuzzFeed heeft interne documenten verkregen. Hieruit bleek dat Clearview AI werd geconfronteerd met juridische bedreigingen vanuit Apple en Google. Reden genoeg om de praktijken van Clearview AI verder te onderzoeken.
Het blijkt dat Clearview haar technologie al had verkocht of gedeeld met ongeveer 2.200 bedrijven en autoriteiten over de hele wereld.

Clearview’s software gaat websites en sociale mediaplatformen af met het doel om gegevens te verzamelen en afbeeldingen die online gepubliceerd zijn te matchen met geïnteresseerde personen.

Ook blijkt dat Coinbase één van de organisaties was die de software voor ten minste één zoekopdracht heeft gebruikt, aldus BuzzFeed. Dit blijkt ook te kloppen, want een vertegenwoordiger van de cryptocurrency exchange heeft dit op een later tijdstip bevestigd. Coinbase heeft naar verluidt de software van Clearview getest met betrekking tot ‘unieke behoeften op het gebied van beveiliging en compliance’. De vertegenwoordiger voegde hieraan toe dat klantgegevens bij geen van de tests zijn gebruikt, het ging uitsluitend over het testen van de software.


Beschermen van werknemers en kantoren

Volgens de vertegenwoordiger werd de software van Clearview getest om te zien of de service de inspanningen van Coinbase om werknemers en kantoren op een zinvolle en goede manier te beschermen en fraude te onderzoeken kon ondersteunen. De software wordt nog niet vol gebruikt door de exchange.


Privacy gebruikers Coinbase

Het is niet voor het eerst dat Coinbase kritiek krijgt over de wijze van omgang met de privacy van gebruikers. Zo was in maart 2019 ophef over dit onderwerp. Destijds moest de exchange duidelijk maken dat er geen gebruikersgegevens waren verkocht nadat de CEO van institutionele verkoop zei dat een eerdere analyseprovider klantgegevens verkocht aan externe bronnen. Dit ging niet over de klantgegevens van Coinbase.


Klanten Clearview

Volgens de CEO van Clearview, Hoan Ton-That, is de software van zijn bedrijf strikt ontwikkelt voor wetshandhaving. Naar verluidt was deze software voornamelijk gericht op de Verenigde Staten (VS) en Canada. Één van de grootste klanten van het bedrijf waren dan ook ambtenaren van verschillende Amerikaanse autoriteiten. Naar verluidt hebben ongeveer 280 accounts vanuit het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid zich geregistreerd op het Clearview platform, die gezamenlijk circa 5.600 zoekopdrachten hebben uitgevoert.

Ook had het bedrijf klanten vanuit de bankenwereld, zo waren Wells Fargo en Bank of America (BoA) klant van Clearview AI. In een reactie liet BoA weten dat ze geen Clearview-klant waren geweest, maar uit documenten blijkt dat zij meer dan 1.900 zoekopdrachten op het platform hebben uitgevoerd.

Tot slot had Clearview AI ook klanten van wetshandhavingsinstanties in Europa, Azië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het was mogelijk om een proefperiode van 30 dagen starten. In deze proefperiode konden gebruikers ongelimiteerd zoeken. Na deze 30 dagen werd het pas verplicht om te betalen voor de service.


Coinbase plan tegen Coronavirus

Het Coronavirus komt steeds dichterbij. De eerste gevallen zijn in Nederland al geconstateerd. Ook cryptocurrency en traditionele markten zijn hierdoor getroffen. Zo daalde Bitcoin (BTC) met zo’n 3%, doordat het virus in Italië werd gevonden. Wanneer gekeken wordt naar crypto-exchanges die de verspreiding van het virus aanpakken, wordt gezien dat Coinbase zich op het worst case-scenario voorbereidt. Zo zijn zij met een plan tegen het virus gekomen. Wil jij hier meer over weten? Ga dan naar dit artikel.