Bitcoin, prijs
Bitcoin

Cruciale avond aangebroken voor de Bitcoin koers

De Bitcoin koers staat vandaag zwaar in het rood, is de belangrijke steun op 59.200 dollar verloren en staat voor een cruciale avond. Na maanden van oplopende inflatiecijfers, geopolitieke spanningen en weken van zware correcties, is het vanavond tijd voor de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).

Kan de Federal Reserve vandaag redding brengen of brengt voorzitter Jerome Powell de digitale munt nog verder in de problemen tijdens zijn persconferentie?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Waar is vanavond zo belangrijk voor Bitcoin?

Hoewel het rentebesluit zelf voor vanavond vaststaat – de Federal Reserve laat de Amerikaanse rente ongewijzigd – is iedereen gespannen over de houding van Jerome Powell tijdens de persconferentie die om 20.30u op het besluit volgt.

De verwachtingen daarvoor lijken zich te verdelen in twee kampen. Het eerste kamp verwacht dat Powell duidelijk maakt dat we alsnog vrij snel de eerste renteverlagingen kunnen verwachten, terwijl kamp twee pas in december (of wellicht in september/november) een kans ziet voor de eerste renteverlagingen.

Het probleem is dat we eigenlijk geen data hebben die Powell en de Amerikaanse centrale bank op dit moment een mogelijkheid gegeven om de rente te verlagen.

Als eerste is de inflatie stijgende, dat is het voornaamste probleem, maar ook de economie en de arbeidsmarkt ogen nog altijd solide. Als de economie nou begon te piepen en kraken, dan was het wellicht een ander verhaal geweest.

Een mogelijke reden voor snelle renteverlagingen is de zwakte van de Japanse yen. Als de Japanse centrale bank de rentes niet wil (of kan) verhogen om de yen te redden, dan zou Amerika de dollar voor een gedeelte kunnen opofferen om een valutacrisis te voorkomen.

Wellicht dat Powell daar vanavond ook nog op terugkomt.

De grote olifant in de kamer

Los van alle ontwikkelingen op de korte termijn (de inflatieproblematiek en de zwakte van de Japanse yen), is er met de staatsschuld van de Amerikaanse overheid natuurlijk één hele grote olifant in de kamer waar men weinig over spreekt.

Op basis van die schuld zou je verwachten dat Amerika gas terugneemt wat betreft zijn uitgaven, maar niets is minder waar. Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse overheid voor Q2 2024 verwacht 243 miljard dollar te lenen uit de private kapitaalmarkt.

Dat is 41 miljard dollar meer dan de eerdere schattingen.

Aandelen en Bitcoin reageerden hierop met koersdalingen. Waarom? Omdat een groter aanbod van staatsobligaties betekent dat de rentes stijgen. Zij vragen namelijk meer kapitaal, terwijl de hoeveelheid kapitaal in de markt niet is veranderd.

Door die hoge rentes is het aantrekkelijker om voor staatsobligaties te kiezen, waardoor er kapitaal vanuit risico-assets als aandelen en Bitcoin richting staatsobligaties stroomt. Op de korte termijn is dit niet positief voor de markt.

Maar op de lange termijn juist wel. Waarom? Omdat hierdoor de schuld van Amerika nog verder oploopt en ze steeds meer rentekosten moeten betalen. Die hogere rentekosten zorgen voor grotere begrotingstekorten, waardoor ze meer schulden moeten maken om die gaten te dichten.

Uiteindelijk zorgt dat onvermijdelijk voor nieuwe geldcreatie (money printer goes brrrr) en dat is goed voor Bitcoin en andere assets met een natuurlijke schaarste.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van dit soort ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox. Morgen ga ik het bijvoorbeeld uitgebreid hebben over de rentevergadering die voor vanavond op het programma staat.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Meeste crypto analisten zijn het eens, bull markt nog maar net begonnen
Bitcoin stijgt in 2024 5x harder dan S&P 500 en NASDAQ
Voormalig Coinbase directeur pijst Bitcoin en haalt keihard uit naar Federal Reserve
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017