Nigeria Bitcoin
Regulatie

Crypto-exchange Binance onder vuur van de Centrale Bank van Nigeria

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft beschuldigingen geuit dat crypto-exchange Binance bankdiensten heeft uitgevoerd zonder de benodigde vergunningen. Olubukola Akinwunmi, hoofd betalingsbeleid en regelgeving bij de CBN, verklaarde voor rechter Emeka Nwite van het Federale Hooggerechtshof dat de stortings- en opnametransacties van Binance voorbehouden moeten zijn aan banken en geautoriseerde financiële instellingen.

Nigerianen zijn naar verluidt misleid

Volgens Akinwunmi heeft Binance Nigerianen misleid door via een contante link naira-transacties te promoten op hun platform. De website adverteerde met gratis stortingen en opnames tegen vaste kosten, activiteiten die strikt gereguleerd worden door de CBN. Hij beweerde verder dat Binance zonder toestemming de conversie van naira naar Amerikaanse dollars faciliteerde, een dienst waarvoor een licentie als geautoriseerde dealer of wisselkantoor nodig is. Akinwunmi benadrukte ook dat handelaren op Binance vaak pseudoniemen gebruiken, wat in strijd is met wetgeving die de openbaarmaking van ware identiteiten vereist.

Tijdens de rechtszaak beschuldigde de Nigeriaanse regering Binance en haar leidinggevenden, Tigran Gambaryan en Nadeem Anjarwalla, van samenzwering om de oorsprong van 35,4 miljoen dollar aan illegale opbrengsten te verdoezelen. Akinwunmi beschreef het peer-to-peer-transactieproces op Binance, waarbij kopers naira overmaken naar de bankrekening van verkopers, wat vervolgens door Binance wordt bevestigd voordat de cryptocurrency of fiat-valuta wordt vrijgegeven.

De rechtbank werd geschorst tot 16 juli voor het kruisverhoor van de verdediging. Rechter Nwite gaf ook opdracht aan de Nigeriaanse Correctional Services om de medische rapporten van Tigran Gambaryan op te stellen, met een waarschuwing voor de gevolgen van niet-naleving.

Blokkeren en rapporteren van crypto-transacties

Dit optreden tegen cryptocurrency-activiteiten volgt op de classificatie van cryptocurrency-handel als een nationale veiligheidsdreiging door de Nationale Veiligheidsadviseur. De CBN heeft fintech-startups zoals Opay, Moniepoint, Paga en Palmpay opgedragen accounts die betrokken zijn bij cryptocurrency-transacties te blokkeren en te rapporteren.

In februari schakelde Binance de peer-to-peer-functie voor Nigeriaanse gebruikers uit vanwege overheidscontrole. Bovendien riep de Securities and Exchange Commission (SEC) tijdens een virtuele bijeenkomst met het Blockchain Industry Coordinating Committee van Nigeria op tot maatregelen om de naira van P2P-platforms te verwijderen, om marktmanipulatie te voorkomen en de integriteit van de Nigeriaanse kapitaalmarkt te beschermen.

Regulatie nieuws

Griekse overheid is bezig met een belastingkader voor cryptovaluta
Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood
Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers