Crypto-‘sextortionists’ gebruiken vaker Litecoin

Litecoin (LTC) wordt, net als een aantal andere altcoins, steeds vaker gebruikt door crypto-‘sextortionists’ omdat criminele activiteiten daardoor moeilijker te detecteren zijn. De Engelse term ‘Sextortion’ is een verzamelnaam voor vormen van afpersing waarbij seksueel getint foto- of videomateriaal worden gebruikt als chantagemiddel.


Voorkomen van detectie door SEG

Op 8 oktober werd er door cybersecurity-bedrijf Cofense een nieuw rapport gepubliceerd. In het rapport staat dat kwaadwillenden geleidelijk hun crypto-voorkeur verschuiven van Bitcoin (BTC) naar altcoins, met name Litecoin. Dit doen ze vooral om detectie door gespecialiseerde e-mailfilters te voorkomen. Het rapport meldt:

“Toen ondernemingen detectieregels begonnen op te stellen om chantage- mail te blokkeren, veranderden chanteurs de tekst door deze te vervangen door een afbeelding. Op deze manier konden sleutelwoorden niet worden geïdentificeerd door de Secure Email Gateways (SEG’s) detectie-programma’s. Het Bitcoin-adres werd echter nog steeds als een gewone tekstreeks in de e-mail vermeldt, zodat het gemakkelijk kon worden gekopieerd.”


Schadelijke zoekgeschiedenis als chantagemiddel

Volgens het rapport zeggen daders van ‘sextortion’ meestal dat ze een soort spionage-malware op de apparaten van potentiële slachtoffers hebben geïnstalleerd. Ze beweren zodoende toegang te hebben gekregen tot schadelijke browse-geschiedenis en webcambeelden.

In het verleden eisten deze criminelen meestal losgeld in Bitcoin – waarbij ze dreigden de schadelijke informatie vrij te geven aan familie, vrienden en collega’s van het slachtoffer. De claims van de chanteurs waren in sommige gevallen geloofwaardig voor de slachtoffers. In veel gevallen hadden de daders namelijk (door het gelekte wachtwoord-lijsten) toegang tot de e-mails van mensen die ze chanteerden.

Volgens Cofense dwingen hedendaagse e-mailfilters oplichters om te zoeken naar andere manieren om losgeld te ontvangen, zoals Litecoin of andere altcoins. Het bedrijf voegt hieraan toe:

“De nieuwste versie van sextortion gebruikt een Litecoin-adres in plaats van een BTC-wallet om detectie te ontwijken. Geleidelijk is er onder dit type crimineel een verschuiving van herkenbare patronen naar alternatieve crypto’s om SEG’s Bitcoin-detectiesysteem te omzeilen. De huidige e-mails zijn zó gemaakt dat ze weinig tot geen zoekbare woordpatronen bevatten.”


Blijven wisselen tussen altcoins als chantage betaalmiddel

Het rapport vermeldt verder dat oplichters hoogstwaarschijnlijk hun crypto-voorkeur voor betalingen zullen blijven aanpassen. Toch zijn ze enigszins beperkt door de beschikbaarheid van crypto’s op grote exchanges, beweert het rapport:

“Hoewel er duizenden cryptovaluta’s zijn, zijn slechts een aantal gemakkelijk te verkrijgen via grote exchanges, wat erg belangrijk is voor criminelen. Een oplichter heeft een gemakkelijke manier nodig om het slachtoffer in staat te stellen het losgeld te versturen.”

Cofense stelt als conclusie dat gebruikers dreigende e-mails en losgeld-berichten meestal veilig kunnen negeren. Het bedrijf is van mening dat “als kwaadwillenden daadwerkelijk toegang tot dergelijke gegevens zouden hebben, ze sterker bewijs zouden bijvoegen.”

Vorige maand kwamen Britse scammers in het nieuws nadat ze burgers om zo’n $2,5 miljoen in BTC hadden verzocht. Hierbij werd beweerd dat het geld bestemd was voor het draaiende houden van de Britse economie na Brexit.


Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken