blauw

Block

Een block is een verzameling transactiegegevens in een blockchain-netwerk. Elke block bevat een unieke hash die de blokken aan elkaar koppelt, waardoor een blockchain-netwerk wordt gevormd.

Wat is een block?

Een block in de cryptowereld is een gegevenseenheid die een de gegevens van meerdere transacties bevat. Blocks worden gemaakt door miners, die gespecialiseerde software gebruiken om complexe wiskundige problemen op te lossen om transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain.

Wat zit er in een block?

Elk block bevat een lijst met transacties, evenals een “hash” – een unieke code die het blok identificeert en koppelt aan het vorige blok. Wanneer een miner een nieuw block maakt, moet hij een complex wiskundig probleem oplossen om de juiste hash te vinden. Dit proces, “mining” genoemd, vereist veel rekenkracht en elektriciteit.

Zodra een miner het probleem heeft opgelost en de juiste hash heeft gevonden, kan hij het nieuwe block toevoegen aan de blockchain. Het block wordt vervolgens uitgezonden naar het hele netwerk en de transacties die het bevat worden geverifieerd en geregistreerd door de knooppunten. Als een block eenmaal aan de blockchain is toegevoegd, kan het niet meer worden gewijzigd of verwijderd.

Blocks bevatten niet alleen een lijst met transacties, maar ook een “nonce”, een willekeurig getal dat wordt gebruikt om de hash te genereren. De ‘nonce’ is opgenomen in de gegevens van het blok en mijnwerkers moeten de juiste nonce vinden om het wiskundige probleem op te lossen en een geldig blok te creëren.

Tot slot bevat een block ook een tijdsstempel, welke bijhoudt wanneer een block gecreëerd is.

Het doel van blokken in cryptocurrency

Het doel van blokken is om transacties vast te leggen en te verifiëren en de integriteit van de blockchain te waarborgen.

Wanneer een transactie op de blockchain wordt gedaan, wordt deze naar het netwerk uitgezonden en toegevoegd aan een block met transacties die wachten om te worden verwerkt. Miners gebruiken gespecialiseerde software om complexe wiskundige problemen op te lossen om de transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain.

Als een block eenmaal is gemaakt en aan de blockchain is toegevoegd, kan het niet meer worden gewijzigd of verwijderd. Dit zorgt voor de veiligheid en integriteit van de blockchain, omdat het ervoor zorgt dat alle transacties permanent worden geregistreerd en dat er niet mee kan worden geknoeid.

Naast het vastleggen en verifiëren van transacties spelen blocks ook een cruciale rol in het decentrale karakter van cryptocurrencies. Omdat de blockchain wordt onderhouden door een netwerk van computers of ‘knooppunten’ in plaats van door een centrale autoriteit, is er geen enkel controlepunt of kwetsbaarheid. Dit maakt cryptocurrencies bestand tegen censuur en sabotage, en helpt ervoor te zorgen dat ze veilig en transparant blijven.

Kunnen blokken worden gewijzigd of verwijderd nadat ze aan de blockchain zijn toegevoegd?

Nee, als een blok eenmaal aan de blockchain is toegevoegd, kan het niet meer worden gewijzigd of verwijderd. Dit zorgt voor de integriteit en veiligheid van de blockchain.