Regulatie

Crypto’s zijn geen ‘echt geld’, vindt Duitse overheid

Het parlement van Duitsland stelt dat cryptocurrencies geen “echt geld” zijn. Volgens hen voldoen de huidige crypto’s niet aan de criteria van traditioneel geld, zo valt te lezen in een verklaring op de website van de Duitse Bundestag.


Vragen over Libra

De uitspraak van het parlement kwam in respons op een ingediende vraag van de liberale partij FDP. De FDP had in juli een vraag gesteld over Facebook’s Libra en cryptocurrencies in het algemeen. In het verzoek wilde het onder andere weten het parlement vindt van blockchain-systemen, digitale valuta’s en Facebook’s plan voor een eigen stablecoin. Ook vroeg de liberale partij of de overheid al gesprekken had gevoerd met de Libra Association. Recent werd Mark Zuckerberg door Amerikaanse wetgevers al aan de tand gevoeld over het Libra-project. Het lijkt er dus op dat de plannen van Facebook de aandacht trekken van politici en wetgevers. Hoewel de FDP vooral specifieke vragen had over Libra, liet de regering in de reactie ook haar licht schijnen op crypto-valuta’s in het algemeen.


De definitie van geld

Uit het antwoord van het parlement, dat gepubliceerd werd op 28 oktober, blijkt dat cryptocurrencies niet worden beschouwd als geld. Iets moet volgens de verklaring aan drie basisvoorwaarden voldoen voordat het als geld kan worden beschouwd. Geld moet kunnen functioneren als rekeneenheid, als middel voor waardeopslag, en als ruil- en betaalmiddel, aldus het Duitse parlement. Op deze gronden zijn de huidige crypto’s, waaronder Bitcoin, geen serieus alternatief voor de huidige financiële middelen, zo valt te lezen in het document. De regering verklaart dat de functie van waardeopslag niet opgaat vanwege de grote prijsschommelingen in de huidige crypto-markt. Daarnaast, zo stellen ze, is het ook geen volwaardig ruil- en betaalmiddel. De verhandelde volumes vallen namelijk in het niet bij de Duitse Euro-economie. Om deze redenen kunnen cryptocurrencies niet worden omschreven als geld, zo antwoordde het parlement.

De regering benoemt dat zogenaamde stablecoins proberen om het probleem van volatiliteit aan te pakken. Ook deze vormen echter geen goed alternatief voor de Euro, aldus de verklaring: omdat stablecoins hun waarde ontlenen aan andere activa, is hun waarde afhankelijk van prijswisselingen van de onderliggende activa. Het is daarom vast te stellen dat dit soort digitale assets geen bedreiging vormen voor de staat. Stablecoins zullen dan ook geen bedreiging vormen voor de bestaande economische structuur, vindt de regering van Duitsland.


Nog steeds weinig wetgeving

Op de vraag of Libra binnen de Duitse en Europese rechtssystemen valt, weet de regering opvallend genoeg geen antwoord te geven. Volgens de regering is het Libra-white paper niet voldoende om de benodigde informatie uit te halen. De Duitse regering heeft daarom meer duidelijkheid nodig over de organisatie en haar partners alvorens het hier over kan besluiten.

Er is wereldwijd nog altijd veel onduidelijkheid over blockchain- en crypto-wetgeving. Ook in Duitsland is er dus nog geen duidelijk standpunt ten opzichte van crypto’s. De EU heeft meermaals verklaard hieraan te willen werken, maar tot op heden heeft het over Libra nog geen besluiten getroffen. Algemene wetgeving met betrekking tot Bitcoin en crypto-valuta’s werd al wel doorgevoerd door het Europese Parlement.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk