Newsbit

risico

De FCA heeft vijf zorgen over cryptocurrency

risico

De Financial Conduct Authority heeft erop aangedrongen om consumentenonderzoek te doen en de risico’s bij het omgaan met cryptocurrencies te beoordelen.


Consumentenwaarschuwing

De Britse Financial Conduct Authority (FCA) heeft vandaag een consumentenwaarschuwing afgegeven over de risico’s van het beleggen in cryptocurrency. Dit deden ze niet om paniek te zaaien, maar als erkenning van de risico’s die in de branche bestaan.

In de waarschuwing somde de FCA de vijf belangrijke risico’s en zorgen op die verband houden met “investeringen met een hoog rendement op basis van crypto-activa”. Hieronder vallen consumentenbescherming, prijsvolatiliteit, productcomplexiteit, kosten en vergoedingen en marketingmateriaal.

Ten eerste herinnerde de FCA het grote publiek eraan dat sommige digitale activa – inclusief diegene die een hoog rendement beloven – mogelijk niet verder worden gereguleerd dan de antiwitwasvereisten. Dit impliceert dat de veiligheid van de consument niet gegarandeerd is, zoals vaak het geval is in de cryptowereld.

“Aanzienlijke prijsvolatiliteit in crypto-activa, gecombineerd met de moeilijkheden om crypto-activa betrouwbaar te waarderen, zorgt voor een consument met een hoog risico op verliezen”, vervolgde de toezichthouder.

Nu Bitcoin vandaag bijna 20% van zijn prijs is verloren, is dat moeilijk te weerleggen.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Groot risico verbonden aan cryptocurrency

De FCA wees erop dat er een groot risico verbonden is aan cryptocurrency. Dat is algemeen bekend vanwege het aantal oplichtingen, hacks, fouten en experimentele technologieën die bij de industrie betrokken zijn. Verder stelde de waarschuwing het volgende:

“Investeren in crypto-activa houdt over het algemeen het nemen van zeer hoge risico’s in. Als consumenten in dit soort producten investeren, moeten ze bereid zijn al hun geld te verliezen.”

De FCA merkte ook op dat digitale activa vaak complexe technische producten zijn. Hierdoor kan het voor consumenten moeilijk zijn om al hun onderliggende fijne kneepjes te achterhalen. Er is ook geen garantie dat een bepaalde crypto weer kan worden omgezet in contanten. Dat hangt namelijk af van vraag en aanbod, voegde de toezichthouder eraan toe. Tot slot zijn verschillende kosten en vergoedingen op het eerste gezicht niet altijd duidelijk. Marketingmateriaal daarentegen, is soms juist te aanwezig.


‘Investeer pas als je je bewust bent van de risico’s’

“Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico’s. Ze moeten goed nadenken of investeren in crypto-activa voor hen geschikt is. Ze moeten de betrokken cryptoassetactiviteiten controleren en het zorgvuldig overwegen”, concludeerde de FCA.

Kortom, doe onderzoek, overweeg de risico’s en begrijp dat de technologie experimenteel is. Geef geen hypotheek op om crypto te kopen tegen de volgende all-time high.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top