versus
Cardano, Solana

De grote rivalen van Ethereum: Solana en Cardano onder de loep

Al sinds de lancering van het smart contract platform Ethereum (ETH) wordt er gespeculeerd over een “Ethereum killer”. Hoewel het platform van Vitalik Buterin de eerste in zijn soort is, zijn er over de jaren veel concurrenten bijgekomen. 

Onder deze concurrenten springen Solana (SOL) en Cardano (ADA) eruit als twee van de meest prominente projecten die regelmatig als potentiële “Ethereum killers” worden bestempeld. In dit artikel nemen we een kijkje naar welk netwerk de beste kansen heeft om Ethereum van de troon te stoten.

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchain-platform, opgericht door Charles Hoskinson, die tevens medeoprichter was van Ethereum. Met Cardano wilde Hoskinson een geavanceerder en efficiënter systeem creëren dan bestaande platforms.

Het platform legt een sterke focus op decentralisatie en de praktische toepasbaarheid van blockchain-technologie in de echte wereld. Een belangrijk speerpunt is de Afrikaanse markt, waar Cardano de mogelijkheden onderzoekt om sociale en economische uitdagingen aan te pakken met behulp van blockchain.

Wat Cardano verder onderscheidt, is het gebruik van het Ouroborus consensusmechanisme, dat beweert tot 1,6 miljoen keer efficiënter te zijn dan dat van Bitcoin.

Wat is Solana?

Solana, ontwikkeld door Anatoly Yakovenko, maakt gebruik van een unieke combinatie van Proof-of-History (PoH) en Proof-of-Stake (PoS) consensusmodellen.

Deze innovatie resulteert in hoge transactiesnelheden en lage kosten, waardoor Solana bijzonder geschikt is voor de non-fungible token (NFT) en gedecentraliseerde finance (DeFi) markten.

Dit platform onderscheidt zich door zijn vermogen om efficiënt en kosteneffectief te functioneren, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor ontwikkelaars en gebruikers binnen deze snelgroeiende sectoren.

Cardano vs Solana

Of Cardano of Solana het beste project is, hangt af van wat een gebruiker zoekt. Cardano focust op duurzaamheid en eco-vriendelijkheid, met een sterke nadruk op decentralisatie. Aan de andere kant richt Solana zich op het leveren van hoge prestaties in termen van snelheid en kosten, waardoor het vooral populair is bij DeFi- en NFT-projecten.

Op het moment van schrijven lijkt Solana een hogere marktkapitalisatie en een groter aantal actieve wallets te hebben dan Cardano, wat wijst op een bredere acceptatie en gebruik binnen de crypto-gemeenschap. Dit is met name zichtbaar in snel evoluerende sectoren zoals DeFi, waar snelheid en efficiëntie cruciaal zijn.

Veel voorkomende kritiekpunten

Cardano wordt gewaardeerd voor zijn diepgaande wetenschappelijke aanpak en bedachtzame, gestage ontwikkeling. Tegelijkertijd trekt het kritiek vanwege zijn langzame vooruitgang en de keuze voor Haskell, een minder gangbare programmeertaal die als een niche beschouwd wordt.

Solana, aan de andere kant, heeft te maken gekregen met kritiek met betrekking tot de betrouwbaarheid van zijn netwerk. Het platform heeft in het verleden meerdere keren te maken gehad met uitval. Bovendien wordt het als een nadeel gezien dat er voor het draaien van een validator relatief dure hardware nodig is.

Conclusie

Het is moeilijk te bepalen welk platform beter is, omdat dit sterk afhangt van de prioriteiten en interesses van de gebruiker. Cardano wordt beschouwd als een sterke optie voor diegenen die waarde hechten aan langdurige toepassingen in de echte wereld en een hoge mate van decentralisatie. Solana, daarentegen, blinkt uit in de snel evoluerende markten van NFT’s en gedecentraliseerde financiën (DeFi), dankzij zijn hoge transactiesnelheid en efficiëntie.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Cardano of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Cardano nieuws

Cardano-oprichter: “We hebben alle troeven in handen”
Volgens oprichter Hoskinson is Cardano een must-have voor iedereen
Cardano (ADA) in de lift: Groei en vernieuwing trekken aandacht
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving