law
Regulatie

De mede-oprichter van Tornado Cash verzoekt om intrekking van de witwassen van geld-aanklacht

In een recente ontwikkeling in de Verenigde Staten heeft Roman Storm, mede-oprichter van de omstreden cryptocurrency-mixer Tornado Cash, een rechtszaak aangespannen met het verzoek om drie aanklachten tegen hem te verwerpen.

De aanklachten beschuldigen hem van het exploiteren van een witwasbedrijf en het overtreden van de International Emergency Economic Powers Act. De indiening vond plaats bij de United States District Court voor het Zuidelijke District van New York op 29 maart.

Geen grond voor beschuldiging

Storm’s verdediging houdt stellig vol dat er geen grond is voor de beschuldiging dat hij betrokken zou zijn bij witwaspraktijken. Zij argumenteren dat Tornado Cash, een platform ontwikkeld voor financiële privacy, reeds operationeel en toegankelijk was vóór het misbruik door sanctie-ontduikende hackgroepen. Deze groepen, waaronder de beruchte Noord-Koreaanse Lazarus Groep, worden ervan verdacht Amerikaanse sancties te hebben omzeild, mogelijk ten bate van Noord-Korea’s nucleaire programma.

Een belangrijk argument van de verdediging is dat Tornado Cash, dat geen transactiekosten in rekening brengt en gebruikers volledige controle over hun cryptocurrency laat behouden, niet als een geldtransmissiebedrijf kan worden beschouwd. Storm’s advocaten benadrukken dat hun cliënt erop gericht was legitieme softwareoplossingen te bieden voor gebruikers die financiële privacy nastreven, wat de basis van de aanklachten ondergraaft.

De zaak tegen Storm komt te midden van een verhoogde aandacht van de Amerikaanse overheid voor cryptomixdiensten, die vaak in verband worden gebracht met witwaspraktijken. Dit ondanks het feit dat dergelijke diensten door velen binnen de cryptogemeenschap worden gewaardeerd om de privacy en vertrouwelijkheid die ze bieden voor legitieme transacties.

Eerder pleitte Storm onschuldig te zijn aan alle beschuldigingen

In september 2023 pleitte Storm onschuldig aan alle beschuldigingen en werd kort daarna op borgtocht vrijgelaten. Zijn bewegingsvrijheid is echter beperkt tot bepaalde staten binnen de VS. Dit juridische gevecht volgt op een eerdere veroordeling van Roman Sterlingov, oprichter van Bitcoin Fog, een andere cryptomixdienst die beschuldigd werd van het faciliteren van witwaspraktijken met een waarde van $400 miljoen.

Deze gebeurtenissen onderstrepen de groeiende kloof tussen regelgevende instanties en de cryptosector, vooral rond de thema’s privacy en financiële autonomie. Terwijl de Amerikaanse overheid haar inspanningen om cryptomixdiensten aan te pakken verdubbelt, blijft de steun binnen de cryptogemeenschap voor deze technologieën en hun ontwikkelaars sterk, getuige de overweging van Arbitrum DAO om aanzienlijke middelen toe te wijzen voor de verdediging van Storm, hoewel dit voorstel uiteindelijk niet werd doorgezet.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten