FTX Exchange
Regulatie

De ouders van de FTX-oprichter SBF worden nu ook aangeklaagd

In een recente ontwikkeling hebben schuldeisers van de failliete cryptocurrency-uitwisseling FTX gerechtelijke stappen ondernomen tegen de ouders van FTX-oprichter Sam “SBF” Bankman-Fried. Zij beweren dat de ouders zich schuldig hebben gemaakt aan miljoenen dollars aan verduistering door hun betrokkenheid bij de activiteiten van de beurs.

Rechtszaak tegen ouders van SBF

De vertegenwoordigers van FTX-schuldeisers en de schuldeisers met belangen in het bezit van FTX, die worden vertegenwoordigd door het vooraanstaande advocatenkantoor Sullivan & Cromwell, hebben op 18 september een rechtszaak aangespannen tegen de ouders van SBF, Joseph Bankman en Barbara Fried.

De aanklagers betoogden dat Bankman en Fried hun positie en invloed binnen het FTX-rijk hebben benut om persoonlijke winst te behalen, ten koste van de schuldeisers in het FTX-faillissementsdossier. De schuldeisers beweerden dat de ouders van SBF een “zeer nauwe betrokkenheid” hadden bij de FTX-activiteiten vanaf het allereerste begin tot aan de ineenstorting, wat afwijkt van de beweringen van SBF.

“Al in 2018 omschreef Bankman Alameda als een ‘familiebedrijf’ – een uitdrukking die hij herhaaldelijk gebruikte om naar de FTX Group te verwijzen. Zelfs toen de FTX Group failliet ging, profiteerden Bankman en Fried rijkelijk van dit ‘familiebedrijf’”, aldus de klacht.

Ouders hadden actieve rollen bij crypto-exchange

Volgens de aanklagers had de vader van SBF, een professor aan de Stanford Law School, aanzienlijke bevoegdheden om beslissingen te nemen voor de FTX Group als een ‘de facto functionaris’. Bankman vervulde tevens leidinggevende rollen in het managementteam van de FTX Group, aldus de argumenten van de schuldeisers.

De moeder van SBF, eveneens hoogleraar aan de Stanford Law School, speelde een actieve rol bij de politieke donaties van de FTX Group, zo stelden de eisers. Volgens de beschuldigingen was Fried de “meest invloedrijke adviseur” bij de politieke bijdragen van de FTX Group, waarbij zij FTX herhaaldelijk aanspoorde om rechtstreeks miljoenen dollars te doneren aan Mind the Gap (MTG), een politiek actiecomité waarvan zij medeoprichter was.

Volgens de aanklacht hebben Bankman en Fried aanzienlijke en onrechtmatige vergoedingen ontvangen als gevolg van hun betrokkenheid bij de FTX Group, waaronder een contante gift van $10 miljoen en een luxueus vastgoed ter waarde van $16,4 miljoen op de Bahama’s. Daarnaast beweren de aanklagers dat Bankman geld van de FTX Group heeft overgeheveld om persoonlijke uitgaven te dekken, zoals het charteren van privévliegtuigen en hotelovernachtingen van $1.200 per nacht.

Waarschuwingssignalen bewust genegeerd

Door middel van het omleiden van fondsen van de FTX Group voor hun eigen voordeel, hebben Bankman en Fried volgens de aanklagers bewust de waarschuwingssignalen genegeerd of over het hoofd gezien die erop wezen dat hun zoon een frauduleus plan aan het uitwerken was om hun persoonlijke en liefdadige belangen te bevorderen ten koste van de schuldeisers. De schuldeisers verzoeken de rechtbank om Bankman en Fried aansprakelijk te stellen voor hun wangedrag en activa terug te vorderen van de crediteuren van de schuldeisers. Ze eisen het volgende:

De eisers roepen op tot een schadevergoeding, te bepalen tijdens het proces, als gevolg van het opzettelijke, bewuste, moedwillige en kwaadwillige gedrag van de gedaagden, dat getuigt van een roekeloze minachting voor de belangen van de eisers en hun schuldeisers.

Regulatie nieuws

India handhaaft belastingtarief voor cryptotransacties ondanks oproepen tot wijziging
Marathon Digital beboet met $138 miljoen voor contractbreuk
Kamala Harris nieuwe Democratische kandidaat – Goed nieuws voor crypto?
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren
Peter Brandt geeft grote waarschuwing over Bitcoin koers