toncoin
Hack, Toncoin

De populaire TON blockchain is een walhalla voor scammers

2024 is tot nu toe een groot succesverhaal voor TonCoin (TON). De TON-blockchain wint het afgelopen jaar snel aan populariteit, mede dankzij de grote gebruikersbasis van Telegram, waarvan TonCoin de native token is. Dit meldt Blockaid, een crypto-beveiligingsbedrijf.

De opmars van TON

Begin dit jaar had het Ton-netwerk slechts 228 duizend maandelijkse gebruikers. Inmiddels gebruiken bijna 6 miljoen mensen het netwerk elke maand. Ook steeg de koers van TON in de afgelopen 12 maanden met meer dan 450 procent.

Deze snelle groei heeft echter een keerzijde. De populariteit van TonCoin maakt het een aantrekkelijk doelwit voor crypto-scammers die eerder actief waren op het Ethereum (ETH) netwerk. De relatief minder geavanceerde beveiligingsmaatregelen van TON, in vergelijking met oudere blockchains zoals Ethereum, maken het een gemakkelijk doelwit voor phishing-aanvallen.

Crypto-criminelen gebruiken verschillende tactieken om assets van TON-gebruikers te stelen. Een van de meest gebruikte methoden is het versturen van misleidende berichten binnen transacties, waardoor gebruikers onbewust hun tokens overdragen. Dit soort scams zijn mogelijk omdat veel nieuwe gebruikers nog onbekend zijn met de beveiligingsrisico’s van nieuwere blockchains zoals TON.

De scams op het TON-netwerk zijn zo in trek dat scammers voor $300 scripts kunnen kopen waarmee ze direct aan de slag kunnen. Scammers zijn bekend om hun activiteit in de crypto-sector, en de huidige situatie op het Ton-netwerk is hier een duidelijk voorbeeld van.

Dweilen met de kraan open

Naarmate blockchains zoals Ethereum en Solana hun beveiliging verbeteren, richten cybercriminelen zich op minder goed beveiligde platformen zoals TON en zelfs Bitcoin. Hoewel Bitcoin bekend staat om zijn sterke beveiliging, blijven gebruikers op het Bitcoin-netwerk kwetsbaar voor phishing-aanvallen door een gebrek aan kennis.

Hoewel scammers zich lijken af te wenden van Ethereum, blijft het Ethereum-netwerk nog steeds de grootste buit opleveren voor crypto-criminelen. In mei werd er in totaal voor $42 miljoen gestolen door middel van phishing scams, waarvan 80 procent op het Ethereum-netwerk.

De crypto-gemeenschap werkt hard aan het verbeteren van beveiligingsmaatregelen om gebruikers te beschermen tegen scammers, maar het is als dweilen met de kraan open. Blockaid heeft succesvol scammers geweerd van Ethereum en Solana, maar scammers migreren snel naar een volgende blockchain om hun scamprocessen te herhalen.

“We begonnen bij Ethereum — daar hebben we ze geblokkeerd. Toen gingen ze naar Solana — daar hebben we ze ook geblokkeerd. Nu verplaatsen ze zich naar TON. Hierna zullen ze op de volgende blockchain zijn,” aldus een woordvoerder van Blockaid.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Toncoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Mt. Gox verstuurt nog meer Bitcoin: Terugbetalingen bijna voltooid
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Deze indicator voorspelt een reusachtige Bitcoin koersstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Elon Musk: Amerika gaat failliet
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten