Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
’s Werelds op een na meest waardevolle crypto valuta Ethereum (ETH), heeft de hoogste prijs ooit bereikt. Dit gebeurde voorafgaand aan een belangrijke upgrade van het onderliggende platform, Ethereum. Momenteel vertegenwoordigt ETH een marktkapitalisatie van in totaal $500 miljard. Dat is nog steeds iets minder dan de helft van de grootste crypto valuta, Bitcoin.
Kan deze upgrade Ethereum op weg brengen om het meest dominante platform op internet te worden en nummer één crypto te worden? Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen Bitcoin en Ethereum te begrijpen. Bitcoin is een systeem waarmee mensen waarde tussen elkaar kunnen verzenden zonder dat er banken nodig zijn. Het is gebouwd op een technologie die bekend staat als blockchains, dit zijn online grootboeken waarvan de transacties worden gecontroleerd en geregistreerd door een gedecentraliseerd netwerk van computers dat bekend staat als validators.
Deze validators worden gestimuleerd door nieuw geslagen Bitcoin als beloningen te ontvangen. Dit staat bekend als crypto-mining. Om dit aantrekkelijker te maken is de Bitcoin relatief schaars. Er gaan momenteel ongeveer 18,8 miljoen munten in omloop. Daarnaast is er een protocol dat er nooit meer dan 21 miljoen munten kunnen zijn.
Ethereum werkt net wat anders. De kern van het platform zijn bijvoorbeeld smart contracten, dit zijn geautomatiseerde overeenkomsten die ervoor zorgen dat geld en assets van eigenaar wisselen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Alle transacties op het platform maken uiteindelijk gebruik van ETH. Het succes van het platform is de reden waarom Ethereum de afgelopen jaren de op een na grootste crypto valuta is geweest. Het feit dat ether het platform voedt, geeft het een nut en een intrinsieke waarde die Bitcoin niet heeft.
Ethereum ondervindt momenteel een aantal grote problemen. De eerste is dat de gastarieven de afgelopen jaren erg duur zijn geworden omdat het netwerk zo populair is geworden en daarom erg overbelast is. Validators geven prioriteit aan gebruikers die bereid zijn de hoogste vergoedingen voor hun transacties te betalen. De gemiddelde transactie op de crypto-exchange Uniswap kost nu ongeveer $44 aan gas.
Bitcoin heeft vergelijkbare problemen wat betreft congestie. De ontwikkelaars proberen deze op te lossen door er applicaties zoals Lightning te bouwen die hogere transactiesnelheden aanbieden.
Het tweede probleem voor Ethereum is dat, naarmate het populairder is geworden, de hoeveelheid rekenkracht die door validators wordt gebruikt, enorm is gestegen. Het is hetzelfde probleem dat veel negatieve publiciteit naar de Bitcoin heeft gebracht omdat het veel elektriciteit gebruikt.
De Bitcoin gebruikt momenteel net zoveel stroom als de hele Filipijnen. Echter beweren de aanhangers dat veel van dit gebruik anders zou worden verspild. Voorbeelden hiervan zijn olieplatforms die aardgas verbranden omdat het niet winstgevend is om te verkopen. Voorstanders wijzen er ook op dat het netwerk in de loop van de tijd verschoven is naar het gebruik van veel meer hernieuwbare energie.
De uiteindelijke creatie van een ethereum 2.0 zal deze problemen oplossen door het validatiesysteem van het platform te verplaatsen van “proof of work” naar Proof-of-Stake (PoS). Zonder al te veel in details te treden, is Proof-of-Work een protocol waarin validators allemaal complexe vergelijkingen proberen op te lossen om te bewijzen dat elke voorgestelde transactie geldig is. Met Proof-of-Stake hoeven niet alle validators dit energieverslindende werk te doen.
Velen in de Bitcoin gemeenschap zijn tegen proof of stake omdat het de grootste validators de meeste macht geeft, waardoor ze mogelijk het validatiesysteem kunnen omzeilen als ze controle kunnen krijgen over meer dan de helft van het netwerk. Ethereum supporters beweren dat het bewijs checks and balances dit zouden kunnen voorkomen.
Ethereum 2.0 belooft het stroomverbruik van het platform met 99,9% te verminderen, waardoor het veel duurzamer wordt. Het zou ook het probleem met gastarieven moeten oplossen door de verwerkingscapaciteit van het platform te verhogen van 30 transacties per seconde naar potentieel 100.000. Daarbij makenze geavanceerdere smart contracten mogelijk.
De overgang naar ethereum 2.0 verliep traag. Er waren veel technische problemen die al meer dan twee jaar aanhielden. De nieuwe proof-of-stake blockchain draait de afgelopen maanden in een testformaat parallel aan het bestaande systeem. Hierdoor kunnen de ontwikkelaars het voorbereiden op een fusie in 2022.
De aanstaande upgrade is in wezen een opwarmer voor deze fusie. Het staat bekend als Altair en introduceert tal van technische wijzigingen die zijn ontworpen om validators eerlijk te houden en het systeem meer gedecentraliseerd te maken. Ervan uitgaande dat dit doorgaat zoals gepland, zullen alle ogen gericht zijn op de fusie en later op een andere verandering die bekend staat als ‘sharding’. Daarmee zal de verwerkingscapaciteit van het systeem aanzienlijk vergroten.
De recente stijging van de Bitcoin naar recordhoogtes heeft geholpen om de hele crypto markt op te krikken. Maar een deel van de prijsbeweging in Ethereum komt waarschijnlijk door de mensen die denken dat de upgrade zal slagen. De rest komt door speculanten die overstappen van Bitcoin.
In de aanloop naar de fusie van de twee blockchains van Ethereum, zal het interessant zijn om te zien hoe dit alles de prijs van ETH beïnvloedt in relatie tot de zogenaamde ‘ETH-killers’. Dit zijn rivaliserende platforms zoals Cardano en Solana die de afgelopen maanden erg populair zijn geweest. Dit mede door de problemen van Ethereum wat betreft vergoedingen.
Maar uiteindelijk is het de vraag wat de upgrade voor de Bitcoin gaat betekenen. Bitcoiners zullen blijven beweren dat hun protocol meer gedecentraliseerd is dan proof of stake. Daarbij hebben ze het voordeel dat ze het crypto merk zijn waarmee investeerders hun geld in willen stoppen.
De vraag is of deze voordelen opwegen tegen de groenere referenties van Ethereum 2.0 en het feit dat het meer transacties aankan. De Bitcoin is momenteel ongeveer het dubbele waard van ETH. Echter wordt er gepraat over een “flip”. Zou het in 2022 kunnen gebeuren?