Blockchain Nieuws

Decentraal alternatief voor Twitter staat nu in App Store van Apple

Damus, een zogenoemde “Twitter Killer” die is gebouwd op een decentraal netwerk, staat vanaf nu in de App Store van Apple. Het team van Damus bevestigde dit aan zijn 11.500 volgers op Twitter op 31 januari. De eerste drie keer werd de applicatie van Damus afgewezen, maar nu is het project goedgekeurd voor Apple.

Jack Dorsey is enthousiast

Kort nadat het nieuws bekend werd besloot Jack Dorsey het ook te delen op Twitter. De oprichter en voormalig CEO van Twitter is de laatste jaren helemaal in Bitcoin gedoken en werkt momenteel aan oplossingen om het internet te decentraliseren. Dorsey zelf werkt overigens aan een ander project dat leeft onder de naam Nostr, wat een vergelijkbaar platform is als Damus. De succesvolle ondernemer noemt de lancering van de applicatie in de App Store van Apple een mijlpaal voor open-source protocollen.

Damus omschrijft zichzelf als een “sociaal netwerk waar de gebruiker de volledige controle over heeft.” Het leuke aan het project is dat het gebouwd is op basis van het Nostr waar Dorsey aan werkt. Damus is van plan om het eerste social media platform ter wereld te worden waarop censuur niet bestaat. Extra bijzonder is dat het Bitcoin Lightning Network ook in de software zit, waardoor gebruikers elkaar micro-betalingen kunnen sturen.

44 ontwikkelaars

Tot nu toe werken er al 44 ontwikkelaars aan Damus, waarmee het al een behoorlijk team heeft weten te bouwen. Voor het grootste deel zijn dit enthousiastelingen die dit werk gratis oppakken om een volgens hen betere wereld te bouwen. Het was even lastig om de applicatie in de App Store te krijgen, want het team faalde bij de eerste drie pogingen. Apple was het er in eerste instantie niet mee eens dat het onmogelijk zou zijn om gevoelige content te blokkeren.

Ergens is het vreemd dat Apple dit soort eisen stelt aan projecten. Aan de andere kant is het hun eigen winkel en mogen zij natuurlijk zelf de regels maken. Toch is het jammer dat dit soort projecten niet eens de kans krijgen om zichzelf als een waardevolle toepassing te bewijzen. Nu lijkt daar dus verandering in te komen, al is het niet helemaal duidelijk welke concessies ze precies gedaan hebben. Wil je de applicatie proberen? Dan kan dat vanaf vandaag als je een iPhone hebt.

Blockchain nieuws

Techbedrijf Fujitsu duikt de crypto-wereld in
MetaMask maakt directe crypto-aankopen in Nigeria mogelijk
Bescherm je online privacy met NordVPN: surf veilig en anoniem op het web
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin