ADA, Cardano
Cardano

Deep Dive: De Dynamische Groei van Cardano

In de Deep Dive van vandaag nemen we een duik in de data van Cardano (ADA). In de afgelopen weken hebben we interessante ontwikkelingen gezien op het populaire altcoin netwerk. Zo steeg het Decentralized Finance (DeFi) gebruik hard en zien we verschillende records verbroken worden. Daarnaast blijft het netwerk technisch gezien stevig doorontwikkelen. Wat zien we on-chain en wat betekent dit voor de koers van ADA? Kijk met ons mee in de Deep Dive van vandaag.

Recente ontwikkelingen Cardano (ADA)

Voordat we in de data duiken, nemen we eerst een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen weken die plaatsvonden op het Cardano netwerk, zo heeft het populaire blockchain-project een sterke groei laten zien. 

Hydra Head gaat live op Cardano

Hydra Head is een nieuwe tool op het Cardano netwerk. De tool maakt het mogelijk om nog sneller transacties te verwerken en is in de afgelopen weken live gegaan. Hydra Head maakt het mogelijk om naast de hoofd blockchain een mini database te gebruiken waarop een kleine groep gebruikers met elkaar kan communiceren. Dit kan met hoog tempo en tegen lagere kosten. Het laat zien dat het netwerk steeds competitiever wordt ten opzichte van andere populaire blockchain projecten. 

DeFi ecosysteem op Cardano ontwikkelt hard door

Een nieuwe update op het netwerk heeft het DeFi ecosysteem op het netwerk flink geholpen. De update, die door Input Output Global (IOG) is ontwikkeld, verbetert de werking van Djed stablecoin. Een goede stablecoin is belangrijk voor een DeFi ecosysteem omdat het gebruikers in staat stelt om stabiele liquiditeitsparen op te zetten. Dit kan mogelijk meer vermogen aantrekken, wat goed is voor de adoptie van het netwerk en mogelijk de koers.

Een duik in de data

Het gebruik van DeFi op het netwerk neemt significant toe. Met de lancering van de Goguen fase in september 2021 kwamen smart contracts beschikbaar op het netwerk. Sindsdien is de ontwikkeling hard gegaan en begint de DeFi community flink te bloeien op het netwerk. In deze sectie nemen we de on-chain data onder de loep om te kijken hoe de adoptie verloopt en wat we kunnen verwachten.

On-chain analyse Cardano

We pakken een aantal verschillende soorten on-chain data bij de hand om de sterke groei in DeFi weer te geven. Allereerst kijken we naar het netwerk in het algemeen. In Figuur 1 is het transactievolume te zien op het Cardano netwerk over de afgelopen 4 maanden. Hieruit is een duidelijke trend groei te zien. Zo is het aantal dagelijkse transacties toegenomen met 205% ten opzichte van het begin van het jaar en zagen we recent een nieuwe 3 maandelijkse piek in transacties met 98.000 transacties in een dag.

Hoewel dit nog een stuk minder is dan wat bijvoorbeeld het Ethereum (ETH) netwerk laat zien (zo heeft het grootste altcoin project gemiddeld een miljoen transacties per dag), betekent dit wel dat de adoptie van het netwerk toeneemt.

Groei in transactievolume op het Cardano netwerk
Figuur 1: Groei in transactievolume op het Cardano netwerk (bron; intotheblock)

DeFi populariteit explodeert op Cardano netwerk

Als we verder kijken naar het DeFi gebruik, specifiek zien we dat deze ook flink aan het groeien is. In figuur 2 is de hoeveelheid ADA te zien die opgesloten zit in verschillende DeFi protocollen. Dit wordt ook wel Total Value Locked (TVL) genoemd. Omdat de uitvoering van smart contractsvrij nieuw zijn (september 2021) op het netwerk, zien we pas recent de uitvoering van decentrale exchanges en daarbij de toename in de TVL waarde.

In maart 2022 steeg de totale ADA, opgesloten in protocollen tot een lokale piek van 300 miljoen. Vervolgens heeft het bijna een jaar vrijwel zijdelings bewogen tot voor kort. In 2023 zien we een opvallende groei in de adoptie van DeFi gebruik. De TVL waarde stijgt hard en vliegt voorbij de 300 miljoen ADA die vastzit in DeFi protocollen. Ondertussen zien we dat het netwerk sterk op weg is om een TVL van 500 miljoen munten te behalen. Hieruit wordt duidelijk dat de DeFi sector van het Cardano netwerk flink in populariteit aan het stijgen is.

Totale hoeveelheid ADA opgesloten in DeFi
Figuur 2: Totale hoeveelheid ADA opgesloten in DeFi protocollen (bron; DeFiLlama)

Waar TVL vooral laat zien hoeveel vertrouwen gebruikers hebben in de decentrale protocollen op het netwerk, laat figuur 3 de wekelijkse handelsactiviteit op decentrale exchanges zien. Hieruit zien we ook een sterke toename in de afgelopen maanden, en met name de laatste weken.

Een week geleden steeg het handelsvolume tot $80 miljoen, terwijl het de week ervoor nog op $40 miljoen stond. In de huidige week zien we dat het gebruik hard op weg is om voorbij de $100 miljoen te streven. Het laat zien dat gebruikers dagelijks steeds actiever zijn. De groei en adoptie van het netwerk is erg indrukwekkend te noemen en laat zien dat gebruikers nut halen uit de toepassingen die Cardano te bieden heeft.

Wekelijkse handelsactiviteit op decentrale exchanges
Figuur 3: Wekelijkse handelsactiviteit op decentrale exchanges (bron; DeFiLlama)

Prijs analyse ADA

In de vorige sectie hebben we duidelijk gezien dat de adoptie van het netwerk flink aan het toenemen is in de afgelopen maanden. Hoe verhoudt dit gedrag tot de koers van het populaire altcoin project? In deze sectie analyseren we kort het koersverloop. In Figuur 4 zien we de prijsontwikkeling van de afgelopen 90 dagen. Opvallend genoeg is de koers vrij stabiel gebleven in die periode, zo stond het 90 dagen geleden nog op ongeveer $0,35. 90 dagen later is er niet veel veranderd en staat de munt een paar procent boven een waardering van $0,35. Het suggereert dat de toename in vraag naar ADA nog niet de koers heeft beïnvloed. Echter als de DeFi markt op Cardano blijft groeien is een positieve ontwikkeling van de koers steeds waarschijnlijker.

Koersontwikkeling van Cardano in de afgelopen 90 dagen
Figuur 4: Koersontwikkeling van Cardano in de afgelopen 90 dagen (bron; CoinGecko)

Conclusie

Hoewel de cardano koers relatief stabiel is gebleven in de afgelopen maanden, zien we een opvallende opmars in het gebruik van DeFi. Zo worden er steeds meer munten opgesloten in verschillende decentrale protocollen en zien we dat de dagelijkse activiteit hard stijgt.

De toename in gebruik betekent ook een toename in de vraag naar ADA. Gebruikers moeten immers de munt gebruiken als liquiditeits partner voor decentrale exchanges en gebruiken de token om netwerkkosten te betalen. De sterke toename in de vraag naar de munt kan op termijn resulteren in een stijging in de koers.

Zolang het gebruik op DeFi blijft toenemen is de verwachting dat de koers op een gegeven moment zal volgen. Desondanks zien we dat de prijs momenteel stabiel blijft wat de suggestie geeft dat de markt nog een afwachtende houding heeft, mogelijk heeft dit te lijden onder de macro-economische onzekerheid in de algehele markt.

Cardano nieuws

Deze analist verwacht een sombere koers voor Cardano in restant 2023
Cardano in 2023: De Daling van DeFi en de Onzekere Toekomst van ADA
Welke crypto kun je beter kopen? Cardano vs Dogecoin
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Kan je nog miljonair worden van Shiba Inu?
Shiba Inu’s Shibarium in de problemen na totale ineenstorting van activiteit