pepecoin
Altcoin, Pepe Coin

Deep Dive: De opmars van memecoin Pepecoin (PEPE)

Pepecoin (PEPE) is een nieuwe memecoin die flink in opmars is gekomen in de afgelopen weken. Wat is deze munt precies en waarom stijgt de coin flink in populariteit? In deze Deep Dive nemen we een kijkje in wat PEPE precies is en hoe de munt zich verhoudt tot andere bekende memecoin projecten zoals Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB).  

Wat is Pepecoin (PEPE) precies en hoe werkt het?

Voordat we in de data duiken, omschrijven we in deze sectie wat Pepecoin precies is aangezien de munt relatief nieuw is en recent wat meer aandacht krijgt vanuit de crypto community. 

Pepecoin is een opzienbarend project. Het begon namelijk eerst als een BRC-20 token. Dit is een token standaard die is gebaseerd op de standaarden die gebruikt worden voor Ethereum (ETH) waar het ERC-20 heet. Een groot verschil tussen de twee is dat het BRC-20 standaard geen gebruik maakt van smart contracts. Het gebruikt een Bitcoin wallet om de tokens op te slaan en te verhandelen via het Ordinals protocol. Het Ordinals protocol is een toepassing op het Bitcoin netwerk dat het mogelijk maakt om individuele satoshis uniek te maken door extra data toe te voegen aan de satoshi. Ordinals is dus een layer 2 oplossing voor het Bitcoin netwerk dat dus unieke toepassingen zoals PEPE mogelijk maakt. Deze nieuwe technologie op het netwerk heeft gezorgd voor een flinke stijging in transacties op het Bitcoin netwerk laten zien. Het stemt investeerders en gebruikers enthousiast over de toekomst van Bitcoin en de implementatie van nieuwe en unieke toepassingen. 

Desalniettemin is er een ERC-20 equivalent uitgekomen van PEPE. Dit is op het moment het project dat furore maakt in de crypto wereld en dat stormde naar een marktkapitalisatie van bijn $1 miljard op het moment van schrijven.

Recente Ontwikkelingen

In deze sectie geven we een overzicht van recente ontwikkelingen omtrent Pepecoin. 

Pepecoin (PEPE) wordt toegevoegd door grote handelsbeurs

De memecoin zag een sterke koersstijging in begin mei toen aangekondigd werd dat de munt werd toegevoegd bij een grote crypto exchange. De prijs steeg als gevolg hiervan met 200%. De exchange die de munt heeft toegevoegd is OKX, een van de grootste exchanges in de crypto markt. Het nieuws stemt investeerders en gebruikers hoopvol in dat de munt bij nog meer exchanges wordt toegevoegd, wat ervoor zorgt dat meer investeerders de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan de hype en PEPE aan te schaffen. Aan de andere kant verhoogt het ook de liquiditeit van de munt en kunnen speculatieve handelaars de munt ook makkelijk dumpen op de markt, wat mogelijk de volatiliteit kan verhogen. 

PEPE handelsvolume hoger dan de grote memecoins

De populariteit en hype rondom de memecoin is in afgelopen weken dermate tot nieuwe hoogtes gestegen dat het dagelijks handelsvolume van de munt zelfs groter was dan populaire en gevestige memecoins zoals Dogecoin en Shiba Inu. Zo was op 3 mei het dagelijks handelsvolume van PEPE boven de $250 miljoen gekomen terwijl het voor DOGE $225 miljoen bedroeg en voor SHIB $100 miljoen. Het laat zien dat de munt flink wat aandacht krijgt van de markt. 

Analyse van PEPE

We duiken dieper in de data en vergelijken in deze sectie PEPE met de grote memecoin projecten in de crypto industrie. Vervolgens doen we een analyse op de koers en nemen we een blik in de toekomst om te kijken wat we mogelijk kunnen verwachten in de markt. 

Pepecoin (PEPE) vs. andere memecoins

In tabel 1 is een overzicht te zien van verschillende gegevens over PEPE en de 2 grootste memecoin projecten DOGE en SHIB. In deze sectie nemen we de verschillende data onder de loep en kijken we waar PEPE nu staat en hoe deze zich verhoudt tot de andere memecoin projecten. 

Wat direct opvalt uit de tabel is dat Pepecoin een stuk lagere marketcap heeft dan Dogecoin en Shiba Inu met $0,89 miljard. Dit is uiteraard niet zo gek omdat PEPE recent pas een echte opmars aan het maken is en nieuwer is dan de andere projecten. Zo is DOGE qua marketcap ruim 12x zo groot als PEPE en SHIB is ruim 6.5x zo groot. Het geeft de indruk dat PEPE mogelijk nog verder kan groeien als het project verder stoom oppakt en onder de aandacht komt van het grote publiek (denk aan tweets van Elon Musk die de coin onder de aandacht kan brengen van miljoenen mensen). Aan de andere kant geeft dit ook inzicht dat de memecoin markt ook meer concurrentie ondervindt en er onderling ook marktwaarde aan elkaar verloren kan gaan, dit kan een risico vormen voor investeerders. 

PepecoinDogecoinShiba Inu
Marketcap$0,89 miljard$10,95 miljard$5,85 miljard
Dagelijks handelsvolume$666 miljoen$320 miljoen$109 miljoen
Koers$0,00000209$0,079$0,00000993
Tabel 1: Overzicht gegevens van PEPE, DOGE en SHIB (bron; CoinGecko)

Als we kijken naar het dagelijks handelsvolume zien we dat PEPE steeds populairder wordt onder traders en investeerders. Ondanks de stuk lagere marketcap van Pepecoin is de munt momenteel significant aan het stijgen op het gebied van dagelijks handelsvolume, zo is het handelsvolume op PEPE ruim 2x zo groot als op DOGE en ruim 6x zo groot als op SHIB. Dit geeft de indruk dat er veel volatiliteit en grote prijs sprongen naar boven en beneden in het verschiet liggen. 

De koers van de munten loopt logischerwijs flink uiteen. Dit heeft te maken met zowel de marktwaarde als het circulerende aanbod. Memecoins kenmerken zich door vaak grote hoeveelheden munten die in omloop zijn zodat de prijs per munt relatief laag is, hierdoor is het aantrekkelijker voor investeerders en met name kleine investeerders om in de munt te stappen en geeft het gevoel dat je makkelijk kunt instappen en accumuleren. Hier zien we dat SHIB de laagste koers heeft ondanks de stuk hogere marktwaarde dan PEPE wat inzicht geeft in het grote circulerende aanbod van Shiba Inu.

Prijs analyse

In deze sectie nemen we de koers van PEPE onder de loep en nemen we een kijkje in de toekomst om een beter beeld te krijgen wat we mogelijk kunnen verwachten. Wat direct duidelijk wordt uit Figuur 1 is het imposante koersverloop van pepecoin. In slechts een maand is de munt gestegen van een waardering van $0.000000055142 (op 18 april)  tot een huidige waardering van $0,00000216. Dit komt neer op een stijging van 3737%, een gigantische stijging een zeer korte tijd. 

Deze imposante opmars zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een flinke toename in volatiliteit. Zo zullen veel vroege investeerders hun winsten proberen te pakken, ondertussen zorgt de prijs prestatie van de munt ervoor dat er veel aandacht komt voor PEPE wat ook weer nieuwe investeerders aantrekt. Deze dans kan nog wel even aanhouden en zorgt voor veel fluctuaties in de koers. Voor langere termijn investeerders kan het aantrekkelijker zijn om te zien of PEPE een basis kan vormen bij een bepaalde koers, de markt lijkt enige basis te hebben gevormd bij de $0,000001 en $0,0000015 echter is dit nog minimaal. Dat is ook niet gek in verband met de pas jonge prijshistorie van de munt.

prijs PEPE
Figuur 1: Prijsverloop van PEPE in de afgelopen maand – Bron: CoinGecko

Conclusie

Pepecoin heeft een zeer opmerkelijke en verrassende opmars gemaakt in de crypto industrie. Hoewel de munt pas recent verhandelbaar is, is het project al snel gestegen tot een waardering van rond de $0,9 miljard. Hoewel deze waardering nog significant lager is dan andere memecoin projecten zoals Dogecoin en Shiba Inu is de snelheid ervan buitengewoon te noemen.

In verband met deze prijsexplosie is verdere volatiliteit zeer waarschijnlijk aan de orde omdat veel investeerders grote winsten hebben behaald en deze willen ophalen, ondertussen zorgen de pieken in de koers ervoor dat steeds meer investeerders bekend worden met PEPE waardoor er ook een nieuwe instroom van investeerders plaatsvindt. Dit zien we ook terug in het dagelijkse handelsvolume op het netwerk, dat ruim 2x zo groot is als de DOGE en zelfs 6x zo groot is als SHIB. Dit geeft de indruk dat we nog langere tijd van PEPE zullen horen.

Altcoin nieuws

Crypto-analist waarschuwt voor grote crash van altcoins zoals Chainlink
Topanalist: ‘Deze Solana-memecoin ziet er bullish uit’
Ore-maker komt met idee voor beloningen om de congestie in Solana aan te pakken
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins