Cardano, ada
Cardano

Deep Dive: De Roadmap van Cardano

Cardano (ADA) is een gedecentraliseerd cryptocurrency- en smart contract-platform dat snelle transacties en lage kosten belooft. Het netwerk is vanaf de grond opgebouwd met behulp van onderzoek, academische toetsing  en een formeel ontwikkelingsmodel. Het verhaal begon in 2015, met een visie om de drie strategische uitdagingen aan te pakken waarmee alle blockchain-netwerken worden geconfronteerd: schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid.

Ondertussen is ADA al een tijdje actief. Het project belooft al langere tijd exceptionele resultaten en gelooft in een wetenschappelijke en secure aanpak in de ontwikkeling van het netwerk. Hoewel het netwerk ambitieus is, is er ook kritiek op de langzame ontwikkeling. Om meer inzicht in de ontwikkeling van het ADA netwerk nemen we in de Deep Dive van vandaag een kijkje in het Cardano netwerk en de roadmap die het volgt.

Recent Nieuws van Cardano

Onlangs lanceerde Cardano een nieuwe stablecoin genaamd Djed. Het project haalde in enkele dagen al 10 miljoen aan onderpand binnen. De stablecoin is uniek door zijn hoge dekkingsgraad van 600%.

Daarnaast zijn er opvallende geruchten over de overname van CoinDesk door oprichter Charles Hoskinson. Zo zou de prijs van de grote crypto nieuwswebsite 200 miljoen dollar bedragen. Met de overname wil de Cardano oprichter meer integriteit brengen in de crypto industrie.

De Cardano Roadmap

De Cardano Roadmap bestaat uit vijf verschillende mijlpalen die ieder hun eigen kenmerken hebben. In Figuur 1 zijn de verschillende mijlpalen van de Cardano Roadmap te zien. Hieronder beschrijven we de verschillende fases en wat het deze betekenen voor het netwerk.

Cardano tijdperken
Figuur 1: Cardano Roadmap – bron: cardano.org

Byron

In september 2017 introduceerde de Byron de lancering van Cardano aan het publiek met zijn MVP (Minimum Viable Product). Op dat moment waren basisfuncties beschikbaar. Deze bestonden uit het verzenden en ontvangen van transacties en het opslaan van ADA in de officiële Daedalus-wallet beschikbaar. Het volledige potentieel van Cardano werd echter nog niet gerealiseerd en zou in volgende updates worden onthuld.

Shelley

Juni 2020 was de release van Shelley. De Shelley fase staat voor het uitbreiden van de fundatie naar een decentraal netwerk. Het was een belangrijke fase voor Cardano omdat Shelley staking op het platform introduceerde. Staking wordt zeer gewaardeerd in de cryptocurrency-gemeenschap, en deze anticipatie leidde tot een aanzienlijke toename van Cardano’s marktkapitalisatie voorafgaand aan de release van Shelley.

Het Cardano-team beschouwt Shelley als een decentralisatie-mijlpaal, aangezien de introductie van staking de validators gedecentraliseerd heeft. Voorheen waren er slechts een beperkt aantal validators die het Cardano-netwerk beveiligden. Met de implementatie van fase 2 kan nu iedereen optreden als validator, wat resulteert in een robuuster en veiliger netwerk dat moeilijker te compromitteren is.

Goguen

Eind 2021 werd de Goguen update uitgerold waarmee smart contracts beschikbaar kwamen. Cardano heeft in het verleden veel kritiek gekregen vanwege het ontbreken van deze mogelijkheid, zelfs drie jaar na de eerste lancering. De programmeertaal Marlowe van Goguen maakt het ook voor niet-programmeurs mogelijk smart contracts te schrijven. Bovendien zal Goguen token ondersteuning bieden. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zowel vervangbare als niet-verwisselbare tokens aanmaken, vergelijkbaar met de ERC-20 en ERC-721 standaarden van Ethereum.

Basho

In 2022 werd Basho gelanceerd. Met Basho werd door middel van side chains de schaalbaarheid van Cardano verbeterd. Met side chains kunnen transacties plaatsvinden op een afzonderlijk netwerk van de Cardano basislaag. De Basho update verbeterd de performance van het netwerk significant.

Voltaire

De laatste fase van Cardano, Voltaire, moet nog worden gelanceerd. Voltaire zal governance in het netwerk introduceren, waardoor gebruikers kunnen stemmen over de toekomst van Cardano. Mensen die ADA bezitten kunnen wijzigingen in het netwerk voorstellen en vervolgens kunnen andere gebruikers op deze voorstellen stemmen. Door middel van de Voltaire update zal het netwerk dus meer decentraal worden.

Ontwikkeling van het netwerk

In Figuur 2 is te zien het aantal smart contracts op het netwerk is toegenomen in de afgelopen 2 jaar. Met de komst van Goguen is te zien dat de eerste Smart Contracts op Cardano live zijn gegaan in juni 2021. Met Goguen werd het namelijk mogelijk voor ontwikkelaars om smart contracts op het netwerk te ontwikkelen. Vervolgens zien we in de rest van 2021 en 2022 een sterke stijging in het aantal smart contracts op het netwerk. Met de Basho update zien we dat de ontwikkeling op het netwerk blijft toenemen en in slechts 4 – 5 maanden tijd al zo’n 2.500 smart contracts zijn toegevoegd. Hiermee zijn de ontwikkeling op het netwerk sterker toegenomen met het uitrollen van de Basho update.

Aantal Smart Contracts op het Cardano netwerk
Figuur 2: Aantal Smart Contracts op het Cardano netwerk – bron: Cardano Blockchain Insights

Hoe verhouden de ambities van Cardano zich tot andere projecten?

In Figuur 3 is een overzicht te zien van verschillende performance metrieken van verschillende netwerk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Cardano toen het nog draaide in de Goguen fase, een overzicht van Cardano metrieken na de ingang van de Basho fase, Ethereum 1.0, Ethereum na het release van versie 2.0 en het Solana netwerk.

Uit het figuur valt direct op dat Cardano met de overgang van Goguen naar Basho een sterke verbetering in de netwerk performance laat zien. Zo is het netwerk van 250 transacties per seconde (TPS) naar ongeveer een miljoen TPS gestegen. Hiermee is Cardano Basho op papier beter in performance dan Ethereum 2.0 en Solana. Naast de TPS zijn de transactiekosten voor Cardano omlaag gegaan sinds de Basho update. echter zijn de transactiekosten van Solana nog steeds een stuk goedkoper. Daarmee is Solana aantrekkelijker voor projecten waarbij veel transacties komen kijken zoals Blockchain.

Cardano is duidelijk sterk toegenomen in performance sinds het uitrollen van de Basho update. De Voltaire update zal qua performance metrieken van het netwerk niet veel verbeteren, hier zal de focus meer liggen op het decentraliseren van het netwerk. Gebruikers kunnen, na het voltooien van de Voltair update, verbeter voorstellen indienen die het netwerk op de lange termijn kunnen helpen om te blijven innoveren. Desondanks kan Cardano met de huidige performance de concurrentie aan met andere netwerken zoals Solana en Ethereum 2.0.

ada deepdive

Conclusie

Cardano is lange tijd een project met potentie geweest en vervult de beloftes nu langzaam in. Met Goguen en Basho zijn er grote sprongen gemaakt waardoor het netwerk op veel vlakken zelfs beter lijkt te presteren dan zijn concurrenten zoals Ethereum 2.0 en Solana. Bij het uitrollen van de laatste fase, de Voltaire update, zal het netwerk niet veel verbeteringen zien op het gebied van netwerk performance, maar, zal het netwerk wel een stuk decentraler worden. Hiermee kunnen gebruikers in de community verbeter voorstellen indienen die het netwerk op de lange termijn mogelijk een stuk innovatiever maken en verdere ontwikkeling zal ondersteunen.

Cardano nieuws

Crypto analist voorspelt: Cardano koers van $2 in augustus
Cardano zet nieuwe stap in aanloop naar belangrijke netwerk upgrade
Cardano Foundation start strategisch samenwerking in Argentinië
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken