cardano, ada
Cardano

Nieuwe Cardano-stablecoin Djed verzamelde al 27 miljoen ADA tokens als onderpand

De op Cardano gebaseerde stablecoin Djed (DJED) verzamelde al meer dan 27 miljoen Cardano (ADA) als onderpand. Het project is pas een paar dagen live, maar trekt nu al gigantische hoeveelheden kapitaal aan. Voor 27 miljoen ADA betaal je op dit moment ruim 10 miljoen dollar. Daarmee is de stablecoin nog vele malen kleiner dan Tether en USD Coin, maar het begin is er in ieder geval.

Extreem hoge dekkingsgraad

Wat Djed een bijzondere stablecoin maakt is de dekkingsgraad van bijna 600 procent. Dat betekent dat de waarde van de token gedekt is door een zesvoud van zijn waarde in ADA tokens. De nieuwe stablecoin is gebouwd door Input Output Global (IOG) en Coti, een ander blockchain-project. Djed kan in principe ook door andere tokens worden gedekt en heeft een dekkingsgraad van 400 tot 800 procent nodig voordat gebruikers de tokens krijgen.

Het interessante is dat je op deze manier Cardano kunt vastzetten en kunt werken met dollars. Die dollars kun je vervolgens uitlenen en daar een rendement op pakken. Daar zitten uiteraard allerlei risico’s aan, maar het is een manier om je Cardano vast te houden en op hetzelfde moment je vermogen aan het werk te zetten. Uiteindelijk moet je voor jezelf beslissen of dat het risico waard is, maar het is een interessante nieuwe toepassing voor Cardano.

Djed leerde van TerraUSD

Als je al wat langer meeloopt in de industrie, dan is het je vast niet ontgaan dat in mei 2022 de TerraUSD stablecoin van het Terra-protocol implodeerde. Om dat te voorkomen besloot het team van Djed voor de gigantische dekkingsgraad van 400 tot 800 procent te kiezen. Zelfs als de waarde van Cardano vanaf het huidige niveau met 75 procent zou dalen, is de dekking van de stablecoin nog altijd in orde.

Er is op die manier een enorm grote veiligheidsmarge om de stablecoin gebouwd. Uiteindelijk kan alleen de tijd ons leren of die marge veilig genoeg is. Er zijn immers gekkere dingen gebeurd in de crypto-industrie en dalingen van 90 procent behoren tot de mogelijkheden. Wat dat betreft is het zeker aan te raden om voorzichtig te zijn met dit soort projecten en de risico’s goed te begrijpen voordat je hiermee aan de slag gaat.

Cardano nieuws

Cardano-oprichter: “We hebben alle troeven in handen”
Volgens oprichter Hoskinson is Cardano een must-have voor iedereen
Cardano (ADA) in de lift: Groei en vernieuwing trekken aandacht
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving