Bitcoin groen, BItcoin stijgt
Bitcoin

Deep Dive: Hoe staat Bitcoin ervoor?

In de Deep Dive van vandaag gaan we dieper in op de staat van Bitcoin (BTC) in de huidige markt. De afgelopen weken heeft de bitcoin koers zich sterk ontwikkeld. Om een beter beeld te krijgen van hoe bitcoin zich ontwikkeld heeft in de afgelopen weken en wat we kunnen verwachten in de toekomst nemen we een duik in de recente ontwikkelingen rondom de crypto markt, inspecteren we de on-chain data en voeren we een prijsanalyse uit. 

Recente Ontwikkelingen

De afgelopen weken hebben zich gekenmerkt door de sterke prijsontwikkeling van bitcoin en de rest van de cryptomarkt. Recente ontwikkeling in de macro-economische markt zijn een van de belangrijke factoren die hierop invloed hebben gehad. In deze sectie lichten we verschillende belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen weken toe. 

Toenemende onzekerheid van investeerders in de financiële sector goed voor Bitcoin en goud

De onzekerheid in de financiële markt blijft als een donkere wolk hangen boven investeerders. Het vallen van grote banken in Amerika, zoals de Silicon Valley Bank (SVB), laat wederom zien dat banken niet bullet proof zijn. Deze onzekerheid heeft investeerders bewogen om meer in goud en ook bitcoin te investeren. Als resultaat zijn de koersen van zowel goud als bitcoin sterk gestegen in de afgelopen maanden, zo is de goudprijs zelfs boven de $2.000 per ons gekomen in de afgelopen dagen voor het eerst in ruim een jaar. 

Bitcoin miners krijgen dezelfde rechten als datacenters in de Verenigde Staten

Een nieuw wetsvoorstel in de Verenigde Staten is door zowel het Huis van Afgevaardigden en de Senaat goedgekeurd waardoor het voorstel momenteel bij de gouverneur ligt voor goedkeuring. Dit wetsvoorstel, de Arkansas Data Centers Act van 2023 maakt het mogelijk voor cryptominers om dezelfde rechten te verkrijgen als datacenters. Dit geeft miners een duidelijker beeld van de wettelijke inrichting van hun werk waardoor ze daadkrachtiger te werk kunnen gaan met hun mining werkzaamheden. 

MicroStrategy koopt weer bitcoin bij

Het techbedrijf MicroStrategy, onder leiding van CEO Michael Saylor, heeft aangekondigd weer bitcoin te hebben gekocht op de balans van het bedrijf. De nieuwe aankoop betreft 1.045 BTC die voor een totaal bedrag van $23,9 miljoen zijn aangeschaft. De aankoop is de zoveelste in een reeks bitcoin aankopen die het techbedrijf heeft gedaan in de afgelopen paar jaar. Zo bezit het bedrijf momenteel 140.000 BTC die ongeveer $4 miljard waard zijn, hiermee is het bedrijf een van de grootste bitcoin bezitters onder de publieke bedrijven. 

Een duik in de data

De recente ontwikkelingen in de crypto markt en Bitcoin laten zien dat de markt niet blijft stil staan. In deze sectie duiken we dieper in op verschillende data om te kijken of de veranderingen in de macro-economische markt ook terug te zien zijn in on-chain data en analyseren we de huidige koers van BTC.

On-chain Analyse

On-chain data kan nieuwe inzichten geven in de groei en adoptie van een netwerk. Hier nemen we een objectieve kijk naar de data en analyseren we bijvoorbeeld de activiteit op het netwerk en het gedrag van whales (grote vermogende bezitter van bijvoorbeeld bitcoin of een ander crypto of aandeel). 

Transacties op het netwerk

De hoeveelheid transacties op een netwerk geeft inzicht in de activiteit op het netwerk. De mate van activiteit is belangrijk voor de gezondheid en adoptie van het netwerk. Hoe meer activiteit er is, des te meer vraag is naar de functionaliteiten van het netwerk wat op de langere termijn een positief effect kan hebben op de koers.

In Figuur 1 zijn de hoeveelheid transacties weergegeven in de afgelopen 3 jaar. Hieruit zien we duidelijk dat in juli van 2021 de dagelijkse hoeveelheid transacties zich op een lokaal dieptepunt bevindt met onder de 200.000 dagelijkse transacties, toen was de koers van BTC rond de $30.000 (vergelijkbaar met de huidige koers). Sinds juli 2021 is de dagelijkse hoeveelheid transacties sterk gestegen tot een lokale piek van bijna 350.000 transacties, dit komt neer op een stijging van 75% in slechts 2 jaar tijd.

Opvallend is dat in het huidige jaar de dagelijkse hoeveelheid transacties een nog sterkere groei ondervindt, de laatste 3 maanden zijn verantwoordelijk voor 40% van de transactie groei. 

Figuur 1: Dagelijkse hoeveelheid transacties op het bitcoin netwerk
Figuur 1: Dagelijkse hoeveelheid transacties op het Bitcoin netwerk – bron: Glassnode

Accumulatie van kleine bitcoin houders

In Figuur 2 is het aantal adressen te zien dat minimaal 1 BTC bezit in de afgelopen maanden. In slechts 3 maanden tijd steeg het aantal van 977.500 naar 993.000 adressen, een stijging van ruim 10%. Het laat zien dat met name de kleinere investeerders bitcoin blijven accumuleren. Een sterke motivator lijkt de onzekerheid en wantrouwen in de financiële markt met het vallen van verschillende financiële instellingen zoals Silicon Valley Bank (SVB).

Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 1 BTC
Figuur 2: Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 1 BTC – bron: Glassnode

Wisselende activiteit van bitcoin whales

Bitcoin whales zijn bezitters die meer dan 1.000 BTC bezitten. Whales kunnen veel invloed uitoefenen op de markt doordat ze grote hoeveelheden bezitten. Daarnaast worden ze vaak geassocieerd met het “slimme geld”. Deze grote geldbezitters hebben veel kennis van de markt en zijn historisch gezien vaak belangrijk bij het bepalen van een piek in de markt door bijvoorbeeld BTC te verkopen of de dal van een markt door te accumuleren.

Momenteel zien we echter nog geen duidelijk accumulatie signaal vanuit de grote investeerders. Hoewel adressen met meer dan 10.000 BTC (grote whales) zijn gestegen in de afgelopen 3 maanden (zie Figuur 3), zien we juist een significante daling in het aantal adressen dat 1.000 BTC bezit (Figuur 4). Het aantal grote whales steeg van 83 adressen naar 120 adressen in de afgelopen 2 jaar, een stijging van bijna 50%. Ondertussen zijn dat adressen met meer dan 1.000 BTC gedaald van 2.160 naar 2.050 adressen, een daling van ruim 5%. Hieruit wordt duidelijk dat de whales nog niet eensgezind zijn over hun verwachtingen van de markt.

Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 10.000 BTC
Figuur 3: Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 10.000 BTC – bron: Glassnode
Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 1.000 BTC
Figuur 4: Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 1.000 BTC – bron: Glassnode

Prijs Analyse

De koers van bitcoin kent tijden van hoge pieken en diepe dalen. In deze sectie nemen we een kijkje naar het koersverloop van bitcoin en de huidige staat ervan. In Figuur 5 is de bekende Bitcoin Rainbow Chart te zien.

Deze grafiek geeft trends weer die gemarkeerd zijn door verschillende kleuren die gekenmerkt worden door een historisch lage koers (blauw) of juist een historisch erg hoge koers (rood). In de afgelopen maanden zien we dat de koers zich uit de donkerblauwe zone heeft weten te vechten en zich momenteel in de groene band bevindt. Ondanks de sterke koersstijging in de afgelopen maanden is volgens deze grafiek bitcoin nog steeds relatief goedkoop en bevinden we ons in de accumulatiezone.

De Bitcoin Rainbow Chart
Figuur 5: De Bitcoin Rainbow Chart – Bron: blockchaincenter.net

Conclusie

Uit de on-chain wordt duidelijk dat veel kleinere investeerders bitcoin aan het accumuleren zijn, een mogelijke andere verklaring hiervoor is het wantrouwen in centrale instellingen door het falen van populaire exchanges zoals FTX of andere crypto instellingen zoals BlockFi. Gebruikers lijken hun crypto van deze instellingen te halen en op eigen wallets te plaatsen. Daarnaast zien we bij whales nog wisselend gedrag.

De grootste whales (met meer dan 10.000 BTC) zijn juist aan het toenemen terwijl kleinere whales (in de groep van meer dan 1.000 BTC) juist aan het dalen zijn. Het is daarom nog niet met zekerheid te zeggen of whales momenteel aan het accumuleren zijn. Verder zien we ondertussen ook dat ondanks de sterke prijsstijgingen van bitcoin in de afgelopen maanden, historisch gezien bitcoin zich in een relatief goedkope zone bevindt. Zo geeft de Bitcoin Rainbow Chart aan dat de huidige koers een goede accumulatiezone is.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken