NFT
NFT

Deep Dive: Staan we aan de voet van een nieuwe NFT opmars?

De Non-Fungible Token (NFT) markt kende een sterke fase van manie ten tijden van de bullmarkt van 2021. Het begrip NFT werd een mainstream term in de media en trok veel nieuwe investeerders in de crypto markt. Bekende sterren en sporters mengde zich in deze wereld en begonnen zelf NFT’s te creëren en te verkopen wat de opmars alleen maar meer voedde.

Momenteel lijkt het wat rustiger in de NFT markt, desondanks blijven we in deze industrie ontwikkelingen zien. In deze Deep Dive nemen we daarom een kijkje in de huidige staat van de NFT markt en nemen we de glazen bol bij de hand om een kijkje te nemen in de toekomst van digitale kunst en verzamelobjecten. 

Wat is een NFT precies?

NFT staat voor Non-Fungible Token, wat betekent dat het een soort digitaal activum is dat uniek is en niet kan worden vervangen door iets anders. Elke NFT heeft zijn eigen identieke digitale handtekening, vergelijkbaar met hoe elk mens een eigen vingerafdruk heeft.

NFT’s kunnen worden gebruikt om een breed scala aan digitale inhoud weer te geven, zoals illustraties, muziek, video’s en zelfs tweets. Wanneer je een NFT koopt, koop je in wezen het eigendom van die specifieke digitale inhoud en heb je de mogelijkheid om dat eigendom aan iemand anders over te dragen of te verkopen. Het eigendom van een NFT wordt vastgelegd op een blockchain, het gedecentraliseerde digitaal grootboek dat alle transacties met betrekking tot die NFT bijhoudt. Dit maakt het erg moeilijk voor iemand om een NFT te vervalsen of te kopiëren, en het zorgt er ook voor dat de eigendomsgeschiedenis van een NFT transparant is en niet kan worden gewijzigd.

Nieuwe ontwikkelingen in de NFT ecosysteem

Het NFT landschap veranderde in december 2022 met de opkomst van het nieuwe NFT handelsplatform Blur. De nieuw gelanceerde marktplaats haalde verrassend genoeg OpenSea in als het grootste NFT-handelsplatform qua handelsvolume. Blur is een platform die professionele NFT handelaren op de eerste plaats zet, een niche die niet wordt gedekt door andere populaire platforms. Deze geven vaak prioriteit aan een eenvoudige gebruikerservaring om nieuwkomers aan te trekken.

Een analyse van de huidige markt

In deze sectie nemen we een diepere duik in de on-chain data van de NFT markt. Aan de hand van de on-chain data vergaren we inzichten in de staat van de NFT markt en vertalen we deze inzichten naar de toekomst. 

Ontwikkeling van NFT marktplaatsen

Opensea werd in december 2017 gelanceerd als de eerste open marktplaats voor NFT’s op de Ethereum-blockchain, waar deelnemers NFT’s kunnen creëren, kopen en verkopen. Ruim 5 jaar later en we zien dat OpenSea bij uitstek nog steeds de koploper is in vergelijking tot andere NFT markt plaatsen. In Figuur 1 is te zien hoe OpenSea ruim 90% van de (historische) NFT handelsmarkt in handen heeft. 

Verdeling van het marktaandeel in de NFT handelsmarkt
Figuur 1: Verdeling van het marktaandeel in de NFT handelsmarkt – bron: Dune

In Figuur 2 nemen we een dieper kijkje in de handelsvolume van NFT’s. In deze figuur is te zien wat het wekelijkse handelsvolume is van NFT’s per exchange. Duidelijke is dat OpenSea al lange tijd actief is en een dominant marktaandeel heeft (kleur blauw). In de bullmarkt van 2021 zien we ook dat het handelsvolume van NFT’s tot exorbitante hoge aantallen reikte. Zo zien we pieken van ruim $1,5 miljard per week (in augustus / september 2021). Na de bullmarkt is het handelsvolume sterk afgekoeld en tot een dieptepunt van ongeveer $100 miljoen per week. 

Desondanks is het opvallend dat er recent een sterke toename te zien is in het handelsvolume. Hierbij zien we dat het volume op OpenSea vrij constant blijft, tegelijkertijd is de nieuwe marktplaats Blur sinds november 2022 actief en sterk aan het stijgen in handelsvolume. De opmars van Blur is indrukwekkend te noemen, zo is de marktplaats momenteel bij uitstek koploper in de wekelijkse handelsvolume van NFT’s en dat in minder dan 6 maanden tijd. 

Daarbij zien we ook dat de algehele NFT markt een belangrijk mijlpaal heeft behaald door een wekelijkse handelsvolume van ruim boven de $500 miljoen te overtreffen. De laatste keer dat we vergelijkbare wekelijkse handelsvolumes zagen was in Mei 2022. Of dit een opmars voor de gehele NFT markt betekent is nog niet duidelijk. Hiervoor is het belangrijk dat ook het handelsvolume op OpenSea aantrekt, wat een echte boost kan geven aan de algehele markt i.v.m. het grote aanbod dat OpenSea levert.

Handelsvolume NFT’s in dollars over verschillende exchanges
Figuur 2: Handelsvolume NFT’s in dollars over verschillende exchanges – bron: Dune

De NFT Gebruiker

Tijdens de bullmarkt was niet alleen het handelsvolume hoog maar stegen de prijzen van NFT’s tot absurde bedragen. Zo werd er een Bored Yacht Club NFT gekocht (het betreft Bored Ape #8817) voor $3.4 miljoen (zie ook Figuur 3). Tot de dag van vandaag is dit digitale verzamelobject nog steeds de duurste ooit. 

Duurste NFT ooit
Figuur 3: Duurste NFT ooit – bron: wealthygorilla.com

Het is duidelijk dat de gekte de realiteit ontsteeg. Het is daarom niet geheel onverwacht dat de koers van de gemiddelde NFT dat momenteel wordt verkocht flink is gedaald. In Figuur 4 is de trend van de gemiddelde verkochte NFT in dollars (en ETH) te zien. In Januari 2022 was de gemiddelde prijs nog boven de 15 ETH per NFT (met de huidige ETH koers is dat ruim $20.000), een jaar later is dit afgezakt naar onder de 2.5 ETH (met de huidige ETH koers is dat ongeveer $3.750). Dit komt neer op een daling van bijna 84%. 

Gemiddelde NFT prijs in dollar en ETH
Figuur 4: Gemiddelde NFT prijs in dollar en ETH – bron: Dune

Naast dat de prijzen beginnen te laten, en dus de vraag, zien we ook dat de groei in het aantal historische wallets dat NFT’s bezit of handelt stagneert en recentelijk zelfs aan het afnemen is. Dit zien we terug in Figuur 5, waar de historische cumulatieve hoeveelheid wallets te zien is. Oftewel, het totaal aantal wallets over tijd dat NFT’s bezit. In Juni 2021 zien we nog een flinke toename in het aantal eigenaren tot ruim 4.000 NFT eigenaren. In 2022 stagneert de groei flink en in de afgelopen maanden zien we zelfs een mindering in het aantal wallets met NFT’s. 

Cumulatieve hoeveelheid wallets met NFT’s
Figuur 5: Cumulatieve hoeveelheid wallets met NFT’s – bron: Dune

Conclusie

We zien in de afgelopen maanden een toename in het NFT handelsvolume wat indicatie geeft dat de vraag naar NFT’s weer begint toe te nemen na een sterke daling sinds de bullmarkt in 2021. Desondanks is de vraag naar digitale kunst en verzamelobjecten nog steeds ver weg van de piek in 2021. Daarnaast zien we ook dat de gemiddelde aankoopwaarde van NFT’s flink gedaald is en dat het aantal wallets dat de verzamelobjecten bezit aan het afnemen is. Dit geeft de indruk dat de NFT markt nog ver weg is van de mania fase in 2021. 

NFT nieuws

Zuid-Koreaanse financiële waakhond introduceert nieuwe NFT-richtlijnen
Drie Britten aangeklaagd voor NFT-fraude in de Verenigde Staten
Bitcoin NFT’s bereiken nieuwe mijlpaal
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken