Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
De man die Dogecoin (DOGE) oprichtte, momenteel zelfs één van de grootste cryptocurrencies naar marktkapitalisatie, heeft een aanval gelanceerd op het hele ecosysteem.
De mede-oprichter van Dogecoin lanceerde vandaag een verbijsterende aanval op de gehele cryptocurrency-industrie. Palmer claimde dat het de slechtste delen van het kapitalistische systeem van vandaag heeft.
Jackson Palmer, die Dogecoin in 2013 ‘voor de lol’ oprichtte met mede-oprichter Billy Markus voordat hij al zijn holdings verkocht, legde woensdag in een Twitter thread uit waarom hij niets meer met de cryptowereld te maken wil hebben. Hij twitterde het volgende:
“Na het jarenlang bestudeerd te hebben, geloof ik dat cryptocurrency een inherent rechtse, hyperkapitalistische technologie is. Cryptocurrency is in de eerste plaats opgezet om de rijkdom van zijn voorstanders te vergroten door een combinatie van belastingontwijking, verminderd regelgevend toezicht en kunstmatig afgedwongen schaarste.”
Palmer meldt ook dat ondanks beweringen van decentralisatie de cryptocurrency-industrie wordt gecontroleerd door een machtig kartel van rijke figuren. Deze figuren zijn, met de tijd, geëvolueerd om veel van dezelfde instellingen te incorporeren. De instellingen zijn gebonden aan het bestaande gecentraliseerde financiële systeem dat ze zogenaamd willen vervangen. In een andere tweet zei hij het volgende:
“Cryptocurrency is als het nemen van de slechtste delen van het kapitalistische systeem van vandaag (bijvoo corruptie, fraude, ongelijkheid). Dit in combinatie met het gebruik van software met als doel om het technische gebruik van interventies te beperken (bijvoorbeeld audits, regelgeving, belastingen) die dienen als bescherming of vangnetten voor de gemiddelde persoon.”
Het is een opmerkelijke aanval van een man die hielp bij de lancering van de op acht na grootste cryptocurrency. Na een stijging van 6.000% alleen al in het afgelopen jaar, heeft Dogecoin nu een marktkapitalisatie van $26 miljard. De munt, gebaseerd op een populaire internet meme van een hond en bedoeld om de draak te steken met Bitcoin knockoffs, heeft een cult aanhang gekregen van degenen die rijk willen worden. Ook anderen die denken dat het een luchtig alternatief is voor de soms uber-serieuze wereld van Bitcoin en Ethereum staan achter de munt.
Maar de oprichter van Dogecoin ziet niet langer iets om over te lachen. Of het nu Dogecoin is of de bredere cryptosfeer. Jackson bekritiseerde het gebruik van cryptocurrency’s “duistere zakelijke connecties” om geld te zuigen uit “de financieel wanhopigen en naïevelingen”. Dit komt omdat mensen zich inkopen in een cultus waarin ze denken dat ze snel rijk kunnen worden, betoogde hij. Jackson concludeerde dat hij zich niet langer zou bezighouden met publieke discussies over cryptocurrency. Hij beweert namelijk dat “bescheiden kritiek” op de cryptowereld niet mogelijk is vanwege het fanatisme van haar volgelingen. Palmer doelt hier op de superrijken óf retailbeleggers die denken dat ze op een dag superrijk zullen zijn.
Echo’s van die kritiek klinken door het eigen succes van Dogecoin. Het succes wordt grotendeels op het conto wordt geschreven van een van ’s werelds rijkste mannen, Tesla CEO Elon Musk, die de prijs van de munt op Twitter oppompt. De excentrieke miljardair, bekend om zijn Twitter-uitbarstingen, heeft beweerd dat de munt zijn favoriete crypto is, waardoor de prijs door het dak is gegaan. Mede-miljardair Mark Cuban is ook een voorstander van Dogecoin.
Nic Carter van het blockchain-gerichte VC bedrijf Castle Island Ventures zei over Palmer’s aanval het volgende:
“Moeilijk om iets te bedenken dat verachtelijker is dan het creëren van een waardeloze kloon van Bitcoin met geen andere use case dan het oplichten van onwetende investeerders. Vervolgens wordt die bekendheid gebruikt om de technologie aan te vallen en zelfs te ondermijnen terwijl die je relevant heeft gemaakt.”
Dit is niet de eerste keer dat Palmer kritiek heeft op de crypto valuta wereld of de munt die hij hielp creëren. In 2015 maakte Palmer een buiging uit Dogecoin en de bredere cryptowereld, door het ecosysteem “giftig” te noemen. In 2018 vertelde hij Decrypt dat Bitcoin een “beetje cult-achtig” was geworden. Ook had de technologie nog niet veel waarde toegevoegd aan de samenleving.
In dat interview maakte Palmer enkele van de punten die hij vandaag opnieuw maakte. Hij verwees naar sluipende institutionele investeringen in de crypto ruimte. Hij zegt dat het een hercentralisatie van een aantal van de dingen die Bitcoin probeerde te decentraliseren. “Als we op een punt komen waar de geldverdeling in Bitcoin redelijk identiek lijkt aan die van de traditionele Wall St. banken, wat hebben we dan werkelijk bereikt?” Op dat moment had Palmer echter nog steeds een sceptisch optimisme over de ruimte. Hij gaf toe dat hij Bitcoin, Ethereum, Tezos en andere tokens bezat. Nu lijkt het erop dat hij ‘liever zijn holdings verkoopt dan zijn ziel’.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App: