Regulatie

Donald Trump en de Fed hebben de vrije markt beëindigd

De Amerikaanse Federal Reserve heeft, onder nauwlettend toezicht van president Donald Trump, de historische stap gezet om een verbluffende 6 biljoen dollar aan liquiditeit in de economie te pompen sinds het begin van de coronavirus pandemie.

De Amerikaanse centrale bank is trouwens niet de enige die enorme maatregelen heeft getroffen. Centrale banken over de hele wereld trachten de economische schade, die wordt veroorzaakt door het coronavirus, te compenseren.

Nu de aandelen- en valutamarkten verwoed op zoek zijn naar een richting, heeft de Deutsche Bank gewaarschuwd dat dit “het einde van de vrije markt” is. De bank noemt het zelfs een “zombiemarkt”.


Een vrije markt bestaat niet meer

“Een vrije markt bestaat niet meer.” Dat schreef George Saravelos, hoofd van het internationale onderzoek van de Deutsche Bank, in een speciaal rapport getiteld: ‘Het einde van de vrije markt: impact op valuta’s en daarbuiten’.

Binnen een paar weken tijd zijn regeringen de schuldeisers geworden voor bijna alle kredietmarkten in de particuliere sector. Als het nog lang zo door gaat kan het zelfs zo zijn dat centrale banken de permanente controle hebben over de economie. Dit doordat ze enorm veel aandelen opkopen en kredietprijzen beheren. Dit is niet goed voor de vrije economie en zou ervoor kunnen zorgen dat de aandelen markt veranderd van een reële economie met hoge volatiliteit naar een ‘zombiemarkt’ met een zeer lage volatiliteit.

De snelle renteverlaging van de Federal Reserve en het gigantische scala aan kredietprogramma’s van dit jaar overschaduwen gemakkelijk de noodmaatregelen die tijdens de financiële crisis van 2008 zijn genomen. De Fed heeft enorme sommen geld bijgedrukt en investeerders worstelen om zich aan te passen aan de nieuwe wereldorde.

‘Wat we hier zien is niets minder dan de dood van het kapitalisme en de geboorte van iets nieuws’, zegt de oprichter van analyse- en adviesbureau Quantum Economics genaamd Mati Greenspan.

“Door een ‘onbeperkt’ bedrag aan activa van de markt op te kopen, zegt de Fed in feite dat ze liever de markten nationaliseren dan de prijzen te zien dalen. Wat tien jaar geleden begon als een experiment in het monetaire beleid, is ons nu getuige van de overgang naar een nieuw economisch systeem. “

En niet alleen Mati Greenspan maakt zich zorgen over het gedrag van de centrale banken. “Er is geen twijfel dat aandelenmarkten en valutamarkten enorm worden gemanipuleerd door centrale bankiers”, zegt financieel auteur en handelaar Glen Goodman.

Goodman vertelt ook dat het bijna niet meer mogelijk is om normaal te handelen in aandelen. De markt wordt bijna alleen nog maar beïnvloed door nieuwe noodmaatregels.

“Elke keer dat ik nu een transactie plaats, moet ik bereid zijn om er snel uit te komen als ik op het verkeerde been word gezet door een verrassende aankondiging van de Fed.”


Crypto is 1 van de laatste vrije markten ter wereld

De vraag is nu hoeveel extra noodmaatregels er zullen volgen. “Hoe meer centrale bankiers de wereldwijde markten beheersen, hoe meer dit zal zorgen dat de hogere volatiliteit van de reële economie verdwijnt,” vertellen de onderzoekers van de Deutsche bank.

Als gevolg hiervan zoeken handelaren en investeerders wanhopig naar markten die wel vrij zijn van inmenging van de overheid. Gelukkig genoeg zijn er dan nog de grondstoffenmarkten en de cryptocurrency markten over. Goodman vertelt:

“De Fed heeft nog wel wat invloed op deze markten, maar heeft geen directe controle over hen. Dit zou daarom een geweldige kans zijn voor de cryptowereld, aangezien traditionele handelaren met steeds meer interesse gaan kijken naar één van de laatste toevluchtsoorden van vrije handel ter wereld.”

“Crypto is de meest vrije markt die we hebben omdat het onafhankelijk is van centrale banken en monetair beleid”, zei Steve Ehrlich, wijzend op de harde limiet van 21 miljoen tokens.”

Overheden over de hele wereld hebben geprobeerd strikte regels te creëren voor Bitcoin. Sommigen proberen de digitale munt zelfs te verbannen. Maar van nature kan het niet worden gecontroleerd zoals andere markten dat kunnen. Centrale banken kunnen niet meer Bitcoins bij drukken of schaarser maken.


De Bitcoin halving

Ondertussen zal de Bitcoin blokbeloning gehalveerd worden van 12,5 Bitcoins per blok naar 6,25 Bitcoins per blok. De verwachtingen rond dit evenement zijn enorm groot en de vraag is of het de prijs kan laten stijgen.

Twee keer eerder hebben er al Bitcoin halvings plaatsgevonden. Dit gebeurde in 2012 en in 2016. Deze halvering van de beloningen zal elke vier jaar plaatsvinden totdat het maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoins is gemined. (Dit gaat trouwens nog meer dan 100 jaar duren).

Deze BTC halving zal ervoor zorgen dat er op korte termijn minder Bitcoins worden gemined. Hierdoor kan een situatie ontstaan waarin het aanbod kleiner is dan de vraag.

Dit, in combinatie met het bij printen van fiat-valuta’s, kan ervoor zorgen dat mensen vluchten naar Bitcoins en cryptocurrencies. Hierdoor zou de prijs flink gaan stijgen.

 
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk