polizei
Exchange

Duitse overheid sluit 47 crypto-exchanges wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken

De Duitse overheid heeft hard ingegrepen tegen 47 cryptocurrency exchanges die actief waren in het land. Deze platforms worden beschuldigd van het faciliteren van illegale en ondergrondse transacties en het verhullen van crimineel verkregen geld door niet te voldoen aan de anti-witwaswetgeving. Het is een van de grootste acties tegen cryptocriminaliteit in Duitsland tot nu toe.

Illegale activiteiten en sluitingen

Volgens de Duitse federale recherche, het openbaar ministerie van Frankfurt en het bureau voor cybercriminaliteit hebben de betrokken exchanges op grote schaal crimineel geld witgewassen. De platforms worden ervan beschuldigd cybercriminelen te ondersteunen door hen in staat te stellen anonieme en ongecontroleerde transacties uit te voeren.

Wie nu probeert de websites van de gesloten exchanges te bezoeken, wordt geconfronteerd met een duidelijke boodschap van de Duitse overheid: “We hebben hun servers en gegevens, inclusief transacties, registraties en IP-adressen. Ons onderzoek naar sporen begint. Tot snel.” De gebruikers van deze platforms zouden onder andere ransomware- en botnet operators zijn, evenals handelaren op de zwarte markt die illegaal verkregen geld omzetten naar reguliere valuta zoals de euro of dollar.

Kleine exchanges, grote gevolgen

De gesloten exchanges zijn voornamelijk kleinere platformen, waarvan Xchange.cash de grootste is. Dit platform, dat sinds 2012 actief is, heeft ongeveer 410.000 gebruikers. Andere gesloten platforms zijn onder andere Baksman, Prostocash en Bankcomat, die elk ruim 250.000 gebruikers hebben en minder dan een miljoen transacties hebben gefaciliteerd.

Hoewel de sluiting van deze exchanges een duidelijke boodschap afgeeft, lijkt een grootschalige vervolging van de eigenaren moeilijk. Veel van de verantwoordelijke cybercriminelen bevinden zich namelijk in het buitenland, vaak in landen waar deze activiteiten worden getolereerd of zelfs beschermd.

Beperkte impact op de cryptomarkt

De impact van de sluiting van deze exchanges op de bredere cryptomarkt zal naar verwachting beperkt blijven. Het gaat om relatief kleine platformen met een laag handelsvolume in vergelijking met grote exchanges zoals Coinbase en Binance. De sluiting laat echter zien dat de Duitse overheid vastberaden is om illegale activiteiten binnen de cryptosector aan te pakken.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Exchange nieuws

$CATI en $HMSTR komen op Bybit: Nieuwe games op de TON Blockchain
Bitget sluit miljoenencontract met La Liga als officiële cryptopartner
Voormalig Binance-CEO Changpeng Zhao komt vrij op 29 september
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom