Ethereum

Duizenden Crypto mining computers werken aan coronavirus onderzoek

CoreWeave is de grootste Amerikaanse miner op de Ethereum blockchain. Het bedrijf gebruikt nu de rekenkracht van 6.000 computerchips om onderzoek te doen naar het coronavirus.


Super computers tegen coronavirus

De speciale computers van het bedrijf zullen gebruikt worden door de Stanford Unversity, voor een project genaamd ‘Folding@home’. Dit is een onderzoek gericht om een vaccin of medicijn te ontwikkelen tegen het coronavirus. Dit gebeurt door duizenden computer over de hele wereld om te vormen tot een supercomputer. Deze supercomputer wordt dan ingezet om een oplossing te vinden.

Brian Venturo, medeoprichter en Chief Technology Officer (CTO) van CoreWeave, zei dat het project op zijn minst een kans heeft om een medicijn voor het virus te vinden. CoreWeave zet dan ook 6.000 GPU’s in voor het onderzoek. Normaal gesproken verdienen deze computers ongeveer 28 Ethereum tokens per dag.

Er is nog geen remedie voor het coronavirus. Echter werken verschillende groepen aan vaccins en onderzoek om de ziekte te bestrijden, waaronder de supercomputer van IBM. Venturo merkte op dat Folding@home is gebruikt om bij te dragen aan de doorbraak van het vinden van andere belangrijke medicijnen. Venturo zei:

“Het onderzoek folding@home had grote gevolgen voor de ontwikkeling van hiv-verdedigingslinies in de frontlinie. Daarnaast hopen we dat onze rekenkracht zal helpen in de strijd tegen het coronavirus”,

Het coronavirus eist zijn tol over de hele wereld. Italië en Spanje zijn op slot. Conferenties, winkels en restaurants sluiten om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Door de grote angst voor het virus slaan de financiële markten dicht.


Wereldcomputer

Toen het idee om GPU’s te gebruiken voor coronavirusonderzoek aan CoreWeave werd voorgelegd, dacht het team niet lang na.

‘Binnen enkele minuten was er een proef systeem operationeel’, zei Venturo. Sindsdien is het project snel gegroeid. CoreWeave heeft meer dan de helft van de totale rekenkracht bijgedragen aan het coronavirus onderzoek van Folding@home.

“De vraag of we dit moeten doen is nooit echt ter sprake gekomen, het is gewoon gebeurd. We waren allemaal enthousiast dat we misschien konden helpen.”

Folding@home is een gedecentraliseerd project, net zoals de Bitcoin. In plaats van dat één onderzoeksbureau in zijn eentje een supercomputer gebruikt om onderzoek te doen, gebruikt Folding@home de rekenkracht van iedereen over de hele wereld die wil deelnemen. Ook als het gaat om een enkele laptop met een beetje ongebruikte rekenkracht.

In dit geval wordt de rekenkracht gebruikt om nuttige informatie over het coronavirus te vinden. Net als bij bitcoin mining, kan één gebruiker een oplossing voor het probleem vinden en deze informatie naar de rest van de groep verspreiden.


Proteïne van een virus

“De proteïne simulaties proberen potentiële ‘oplossingen’ te vinden waar bestaande goedgekeurde medicijnen of andere bekende verbindingen zouden kunnen helpen het virus te remmen of te behandelen.”

Virussen hebben proteïne die ze gebruiken om ons immuunsysteem te onderdrukken en zichzelf te reproduceren. Om het coronavirus te bestrijden, willen we begrijpen hoe deze virale proteïne werken en hoe we behandelingen kunnen ontwerpen om ze te stoppen.

Door deze proteïne te simuleren en ze vervolgens vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, kunnen wetenschappers ze beter begrijpen. Dit maakt het mogelijk om een tegengif te vinden. Computers versnellen dit proces door de variaties zeer snel te doorlopen. Op een blog van folding@home stond het volgende:

“Onze specialiteit is het gebruik van computersimulaties om de bewegende delen van proteïne’s te begrijpen. Kijken hoe de atomen in een proteïne ten opzichte van elkaar bewegen is belangrijk omdat het waardevolle informatie vastlegt die op geen enkele andere manier toegankelijk is”

Wilde gok

Folding@home zou nog meer rekenkracht kunnen gebruiken. Venturo dringt er daarom bij andere GPU miners op aan om zich bij de zaak aan te sluiten.

Zelfs zonder deze oproep tot deelname ondernemen miners van andere crypto valuta’s al zelfstandig actie. De oprichter van Tulip.tools, Johann Tanzer, heeft vorige week een oproep tot actie gedaan bij de miners van Tezos.

Het initiatief ontplofte, tot Tanzers verbazing. Hoewel ze misschien niet zoveel kracht bijdragen als CoreWeave, dragen 20 groepen Tezos-miners nu een deel van hun hashkracht bij aan het onderzoek. Ook is er een donatie pot waar gebruikers Tezos tokens doneren voor het onderzoek.

Dit wil niet zeggen dat alle miners kunnen deelnemen. Hoewel GPU’s flexibel zijn, zijn ASIC chips niet nuttig. Ondanks dat ze krachtiger zijn dan GPU’s kunnen deze type chips niks bijdragen aan het onderzoek. Ze zijn namelijk speciaal ontworpen voor crypto mining. Dit is een groot nadeel van het Bitcoin mining systeem. Venturo zei:

“Dit is een van de geweldige dingen van het Ethereum mining systeem, het is in feite de grootste GPU computerbron ter wereld. We konden onze hardware opnieuw inzetten om binnen enkele minuten een wereldwijde pandemie te bestrijden”,

ASIC’s zijn dus nutteloos voor de Folding@Home-inspanning, maar als Bitcoin miners oude GPU’s hebben die al vanaf het begin rondslingeren, kunnen ze ook een bijdrage leveren.

Zelfs als andere miners zich aansluiten, is het nog steeds een lange kans dat de inspanning tot een nuttig medicijn zal leiden. Venturo zegt:

“Na overleg met enkele experts uit de industrie zijn we van mening dat de kans op succes van het Folding @ home programma om medicijnen op de markt te brengen tussen de 2 en 5% ligt.