EU, ecb
Bitcoin

ECB waarschuwt: Zonder Bitcoin loop je risico om armer te worden

Uit een nieuw onderzoekspaper van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat hun standpunt over Bitcoin compleet veranderd is. Waar ze na de ineenstorting van FTX in 2022 nog het einde van Bitcoin voorspelden, zegt de ECB nu dat het niet bezitten van Bitcoin voor armoede kan zorgen.

Waar klaagt de ECB eigenlijk over?

Het lijkt erop alsof de ECB klaagt over het feit dat mensen zich met Bitcoin verstoppen voor de inflatie waar de centrale bank verantwoordelijk voor is. Natuurlijk vindt een groot deel van de geldcreatie plaats bij commerciële banken die leningen verstrekken, maar uiteindelijk is het de taak van de ECB om de inflatie onder controle te houden.

Dat neemt niet weg dat de ECB, met name sinds de mondiale financiële crisis van 2008, monetair beleid voert waardoor je moet beleggen om te voorkomen dat je spaargeld zijn koopkracht verliest. Het is immers een officiële doelstelling van de ECB om jaarlijks 2% inflatie te genereren.

Nu zegt de ECB: “Stijgt de koers van Bitcoin, dan profiteren beleggers ten kosten van mensen die hun spaargeld op de bank lieten staan.”

Ze moeten natuurlijk ook niet overdrijven en doen alsof Bitcoin de enige financiële asset is die mensen gebruiken om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Je zou hetzelfde verhaal kunnen houden over goud en aandelen.

Met de kanttekening dat aandelen volgens de ECB iets toevoegen aan de maatschappij. En dat klopt ook, want aandelen zijn “producerende assets”, terwijl Bitcoin niets produceert.

Hebben we Bitcoin wel nodig?

De ECB lijkt hier te verkondigen dat Bitcoin alleen maar schadelijk is voor de maatschappij, omdat de digitale munt niets produceert en het beter zou zijn als mensen al hun geld in aandelen zouden stoppen, omdat die tenminste iets toevoegen aan de maatschappij.

Daarbij gaan ze echter voorbij aan de “beschermende functie” die niet-producerende assets als Bitcoin en goud hebben. Op het moment dat aandelen relatief duur zijn ten opzichte van de winsten die ze (de onderliggende bedrijven) produceren, dan wil je als beleggers voor andere assets kiezen.

Op dat moment zou je kunnen zeggen dat Bitcoin en goud een waardevolle rol vervullen in het financiële systeem. Als aandelen relatief duur zijn, bieden ze mensen een alternatieve manier om zichzelf tegen inflatie te beschermen.

Als het braaf sparen van geld ons armer maakt, dan is er onbetwistbaar een rol weggelegd voor niet-producerende assets als Bitcoin en goud. Zolang de markt dat signaal geeft en beleggers kiezen voor Bitcoin en goud, dan valt dat lastig te ontkennen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Bitcoin bereikt $98.310: Waarom stijgt BTC vandaag?
Bitcoin koers schiet door het dak, maar altcoins presteren droevig
Grote Bitcoin ETF-instromen stuwen koers richting $100.000
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: dit is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse centrale bank
Waarom stijgt de Ripple (XRP) koers zo gigantisch hard?
Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk