Bitcoin

Econoom waarschuwt: Bitcoin is een piramidespel

Bitcoin heeft in zijn 11 jarige bestaan veel namen gekregen. ‘Een zwendel’, ‘rattengif’, ‘een bubbel’. Dit komt allemaal door de enorme volatiliteit die de bull run van 2017 heeft veroorzaakt. Toch lijkt het erop dat steeds meer mensen beginnen te geloven in het nut van BTC. Of toch niet? De Bitcoin produceert niets en is puur speculatief. Er zit niks achter. Mede daarom zegt Tendayi Kapfidze, econoom van ‘The Lending Tree’ tegen Yahoo Finance dat het een piramidespel is.

“Het is een piramidespel. Je verdient alleen geld op basis van mensen die na je binnenkomen.” vertelt hij.

Hoewel de verklaring van de econoom op een manier wel onderbouwd is, wordt de uitspraak direct onderuit gehaald door de resultaten die BTC boekt. Bitcoin is in 2019 gekroond tot investering van het decennium. BTC is de koning van de crypto’s. De munt is in 11 jaar tijd 62.500% meer waard geworden.


Wordt BTC een betaaleenheid?

BTC is dus een wildcard geweest voor investeringen. Ook Kapfidze geeft dit toe. Maar, het doel en het probleem dat het probeert op te lossen is nergens te vinden, vertelt hij.

De Bitcoin, bedacht door Satoshi Nakamoto, zou moeten dienen als een nieuwe vorm van geld. Een gedecentraliseerde eenheid met een enorm verwerkingsvermogen. Maar, we zien nu dat BTC niet echt gebruikt wordt als geld. Terugkijkend in de geschiedenis zien we ook bijna elke vorm van ‘nieuw geld’ falen. Het huidige systeem werkt verrassend goed, ondanks dat centrale banken hun drukpersen versnellen. De vraag is nu of een nieuwe crisis de Bitcoin naar voren kan schuiven als een nieuwe betaaleenheid.

Er is nog geen probleem en Kapfidze zegt dan ook het volgende:

“Het is een oplossing die op zoek is naar een probleem.”

De econoom doet dus vrij negatieve uitspraken over de digitale munt. Toch zijn lang niet alle economen het met Kapfidze eens. Zo vertelt econoom Oliver Pursche dat hij zelf investeert in BTC. “Al is het alleen om meer te leren over de nieuwe technologie.”

 

Bitcoin nieuws

Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Bitcoin wallet komt na 15 jaar tot leven: hallo Satoshi?
Cryptomarkt bloeit op: Bitcoin en Ethereum ETF’s zien grote instromen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13