Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Eerste renteverhoging van de ECB sinds 2011 verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich klaar om deze week de eerste renteverhoging sinds 2011 aan te kondigen. Het is de eerste reactie van de ECB op een situatie die er met de dag slechter op wordt. De groei van de inflatie lijkt maar niet te stoppen, terwijl de economie juist begint te krimpen. “De situatie voor de ECB is heftiger dan die van andere grote centrale banken”, aldus Silvia Ardagna van Barclays.

Wat kunnen we deze week verwachten?

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de ECB de rente deze week met 25 basispunten (0,25 procent) verhoogd in de hoop daarmee de inflatie, die momenteel op 8,6 procent staat, te temmen. De laatste keer dat de ECB de rente verhoogde was in 2011. Op het moment van schrijven staat de rente op -0,5 procent en is de rente al sinds 2014 negatief.

Een renteverhoging van 0,5 procent is niet uitgesloten, zeker gezien de zwakte van de euro, maar sommige analisten zeggen dat het onwaarschijnlijk is vanwege zorgen over de economische groei.

“Een verhoging van meer dan 25 basispunten zou, in de huidige situatie, door de markt worden gezien als een zeer hawkish signaal”, aldus Martin Wolburg van Generali Investments. Hawkish betekent dat de financiële instelling in kwestie de voorkeur geeft aan hoge rentes om de inflatie te temmen.

Het plan van de ECB om de obligatiemarkt te redden

In aanloop naar de renteverhoging komt de ECB op de korte termijn ook met een anti-fragmentatietool. Dat nieuwe gereedschap van de ECB moet het mogelijk maken om de rente van de zwakkere broeders onder controle te houden. Het probleem daarmee lijkt dat de ECB het gevaar loopt zijn geloofwaardigheid te verliezen. Aan de ene kant verhogen ze de rente en doen ze alsof ze een strenger monetair beleid voeren, terwijl ze aan de andere kant de zwakste landen weer geld willen toestoppen.

Het probleem is dat ze ogenschijnlijk geen keuze hebben, aangezien de Italiaanse rente momenteel de pan uitrijst. Dat kersverse politieke crisis in het land helpt op dat front niet mee om de Italiaanse leenkosten te drukken. Er is ook een scenario mogelijk waarin ze hun nieuwe ‘wapen’ niet eens hoeven in te zetten. De markt kan namelijk al voldoende gerustgesteld worden met de wetenschap dat de ECB ingrijpt als er problemen komen.

Voor nu is het wachten op het nieuwe rentebesluit van de ECB die voor donderdag 21 juli op de planning staat. De kans is aanwezig dat ze daarbij ook extra uitleg geven over eventuele toekomstige rentebesluiten en hoe ze tegen de situatie aankijken. In ieder geval voor de euro lijkt het moment van de waarheid dichtbij te komen.

Regulatie nieuws

Senator Pat Toomey: “FDIC dwingt banken om crypto-bedrijven te vermijden” Senator Pat Toomey: “FDIC dwingt banken om crypto-bedrijven te vermijden”
Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken
Tornado Cash-ontwikkelaar in Nederland gearresteerd Tornado Cash-ontwikkelaar in Nederland gearresteerd
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge
Nieuwe Shiba Inu-game is een hit in Vietnam Nieuwe Shiba Inu-game is een hit in Vietnam
Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten