Altcoin, Exchange

EOS bovenaan China’s nieuwe crypto-ranglijst

Een onderzoeksgroep die wordt gesteund door de Chinese overheid heeft voor de veertiende keer een ranglijst van cryptocurrencies uitgebracht. Net als in de vorige editie staat EOS op de toppositie: Bitcoin komt niet verder dan de elfde plek.


Verschuivingen

In totaal werden 35 verschillende crypto’s onderzocht door de werkgroep, zo stelt het Chinese Centre for Information and Industry Development (CCID) op de webpagina.

Opvallend genoeg kwam Bitcoin niet verder dan de 11e plek, hetzelfde resultaat als op de vorige ranglijst van juli 2019. Ethereum werd van de tweede plaats gestoten door Tron, en XRP klom tien posities (van 30 naar 20).

  [table id=42 /]  

Ten opzichte van de juli-lijst zijn er naast XRP nog een aantal grote stijgers. Zo klom Qtum van 18 naar 8 en steeg Lisk zeven plaatsen naar positie 7. Dash kwam de top-20 binnen met plek 17, waar ze in de zomer nog 21e waren.

Onder aanvuring van het Chinese Ministerie van Industrie en Informatie-technologie bracht het CCID-team in mei 2018 voor het eerst een crypto-ranking uit. Hierin kreeg Ether de toppositie uit een groep van 28 crypto’s. Er zijn drie criteria bij de beoordeling: algemene technologie, toepassing, en innovatie. Tot dusver worden 35 projecten beoordeeld door de werkgroep, waarvan een aanzienlijk aandeel van Chinese ontwikkelaars.


Ruime winsten voor Chinese crypto’s

Recent kwam in het nieuws dat de Chinese president Xi Jinping in een officiële toespraak voor een versnelde acceptatie van blockchain-technologie in China had gepleit. Toen was er reeds speculatie of dit de reden was voor de plotse stijging van de BTC-koers (en de altcoins in navolging daarvan), de afgelopen paar dagen. Gisteren was daarnaast een bijzonder sterke dag voor de Chinese crypto-projecten: vrijwel alle Chinees ontwikkelde projecten zagen hun koers met meerdere tientallen procenten stijgen. Het is niet geheel duidelijk wat de reden hierachter is, hoewel het erop lijkt dat de uitspraken van president Xi voor vertrouwen hebben gezorgd.

Intussen is het land nog altijd druk bezig met het ontwikkelen van haar eigen Yuan-gesteunde crypto-valuta. Wanneer China’s Central Bank Digital Currency (CBDC) zal lanceren is nog niet bekend. Echter wil de Chinese overheid naar verluidt zo snel mogelijk innoveren, en trachten ze de crypto-yuan binnen enkele maanden te realiseren.