Ethereum

Ethereum 2.0 staat voor een veel moeilijkere uitdaging dan werd gedacht

De mede oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, geef toe dat Ethereum 2.0 veel lastiger is om te implementeren vanuit een technisch perspectief dan hij had verwacht.

Buterin maakte deze opmerkingen tijdens een debat met Samson Mow, in een podcast van Peter McCormack.

Tijdens het debat besprak het trio de redenen voor de open oorlogsvoering tussen de Bitcoin- en Ethereum-netwerken. Daarnaast bespraken ze of het Ethereum netwerk in staat zal zijn alle beloften waar te maken. McCormack vroeg Buterin:

“Heb je ooit het gevoel dat Ethereum een veel uitdagender project of idee is geworden dan je oorspronkelijk voor ogen had, en is het zover gekomen dat er geen weg meer terug is?”

Buterin antwoordde als volgt

“Ik geef absoluut toe dat Ethereum 2.0 veel moeilijker te implementeren is dan we verwacht hadden. Ik denk absoluut niet dat we fundamentele tekortkomingen hebben ontdekt die het onmogelijk maken. Het is gewoon een kwestie van tijd en het vordert de laatste tijd eigenlijk vrij snel. “

Openhartig sprekend over hoe hij verwacht dat het project zich zal ontwikkelen, voegde Buterin toe dat het waarschijnlijk is dat sommige Ethereum-applicaties mislukken, terwijl andere slagen. Maar hij ziet deze ups end downs onafhankelijk zijn van elkaar.


Onduidelijkheid over Ethereum

Eerder in de podcast had Samson Mow kritiek geuit op Ethereum, omdat ze zogenaamd het verhaal veranderden rond de ambities en doelen van het project. Dit gebeurde met het argument dat ‘het oké is om te veranderen en te evolueren, maar er moet een gezonde disclaimer zijn dat dit wel een experiment is.

Mow bleef beweren dat veel mensen zeggen dat Ethereum ‘geld’ is. Ze zeggen dat het concurreert met de Bitcoin. Zelfs Mow weet niet zeker wat Ethereum is, of wat het doet. Is het een wereldcomputer? Of is het geld? “

In reactie hierop sloeg Buterin sterk terug tegen het idee dat Ethereum herleidbaar is tot geld. Hij zei dat niet-financiële applicaties vanaf het begin een integraal onderdeel van het project zijn geweest:

“Ik heb zeker niet het hele Ether is geld-ding geïnitieerd, de Ethereum Foundation heeft het niet geïnitieerd. Dat is iets dat echt van buitenaf kwam. “