Ethereum ETHER
Ethereum

Ethereum koers onder druk? ETH-voorraad blijft maar toenemen

Ethereum (ETH) werd sinds de Merge-upgrade in september 2022 door veel crypto-liefhebbers geprezen vanwege zijn unieke deflatoire karakter. De afgelopen maanden heb je echter vaker in het Ethereum nieuws kunnen lezen dat de circulerende ETH-voorraad weer in de lift is, wat wijst op inflatie. Deze ontwikkeling is nog steeds gaande, maar is dit iets om ons zorgen over te maken?

Ethereum geteisterd door inflatie

De basis voor Ehereum’s deflatie werd in augustus 2021 gelegd met de London hard fork. Specifiek was het EIP-1559 die het vergoedingssysteem op de schop nam De upgrade zorgde ervoor dat een deel van de betaalde transactiekosten werd ‘geburned’, wat in crypto-termen betekent dat ze permanent uit de circulatie worden gehaald.

De deflatie barstte echter pas los na de merge-upgrade, waarmee het netwerk overstapte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Sindsdien worden er namelijk een stuk minder ethers in omloop gebracht, waardoor onderaan de streep de voorraad over tijd daalde.

Sinds april van dit jaar neemt het ETH-aanbod echter weer geleidelijk toe. Dit komt doordat veel activiteit van het Ethereum netwerk naar layer-2 oplossingen is verplaatst sinds de Dencun-upgrade, waardoor er dus ook minder ether wordt vernietigd.

Reden tot zorg?

Het tweede kwartaal van dit jaar was zelfs Ethereum’s grootste inflatieperiode ooit, en deze trend heeft zich ook de afgelopen maand voortgezet. 

De prominente crypto-analist Thor Hartvigsen schreef deze week op socialmediaplatform X dat augustus op weg is om de slechtste maand te worden qua gegenereerde vergoedingen op het Ethereum mainnet sinds begin 2020. Dit betekent dus ook dat er nog nooit zo weinig ether is vernietigd als de afgelopen maand. 

Volgens gegevens van Ultrasound.money ligt de jaarlijkse inflatie momenteel op iets meer dan 0,7%. Sinds de Merge is de circulerende voorraad desalniettemin nog altijd met meer dan 200.000 ETH afgenomen. 

Artvigsen maakt zich geen zorgen over het feit dat Ethereum nu inflatoir is. Hij wijst erop dat de inflatie nog steeds lager ligt dan bij de meeste andere cryptoprojecten. Bovendien vindt hij de eerdere situatie, waarin Ethereum weliswaar deflatoir was maar gebruikers torenhoge vergoedingen moesten betalen, veel minder wenselijk.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Ethereum nieuws

Waarom de Ethereum koers op het punt staat te exploderen volgens deze indicator
Fidelity: stablecoins creëren scheiding tussen Bitcoin en Ethereum
Analist voorspelt enorme stijgingen voor Ethereum en Solana
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt